A study on China's only female ruler Wu Ze Tian
Çin'in yegane kadın hükümdarı Wu Ze Tian üzerine bir çalışma
- Tez No: 250633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Wu Ze Tian, Tang Hanedanlığı, Zhou Hanedanlığı, Konfüçyüsçülük, Budizm, Otoritenin Meşruiyeti, Siyasi Propaganda, Wu Ze Tian, Tang Dynasty, Zhou Dynasty, Confucianism, Buddhism, Legitimation of Authority, Political Propaganda
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez Wu Ze Tian'in hükümranlık dönemi ile onun, otoritesini meşrulaştırmak için yararlandığı dini ve sembolik propagandayı incelemektedir. Wu Ze Tian Çin'in uzun hanedanlık tarihinin yegâne kadın hükümdarı olup, 690 yılında Tang hanedanlığını yıkarak kendi hanedanlığı olan Zhou'yu kurmuştur.Çin'in geleneksel devlet öğretisi olan Konfüçyüsçülük tarafından sunulan siyasi ideal, politika alanına kadın müdahelesini reddeder ve imparatoru göğün oğlu olarak tanımlar. Wu Ze Tian, Konfüçyüsçülük'ün ortaya çıkardığı bu engelini aşmak için Konfüçyüsçüler tarafından fazlasıyla itibar edilen antik dönemin sembol ve ritüellerine atıfta bulunmuş, bu sayede politika alanına girişini sağlamıştır. Dahası, bir kadın hükümdar olarak hükümranlığını meşrulaştırmak için Budist literatür ve kavramları siyasi propaganda aracı olarak kullanmıştır. Şurası da bir gerçektir ki, kuzey batılı göçebe topluluklarının etkisine bağlı olarak kadın hükümdarlık Tang toplumunda daha önceki hanedanlıklar döneminde olduğu gibi imkânsız telakki edilmiyordu. Bu sosyopolitik koşullardan faydalanan Wu Ze Tian önce imparatoriçe, sonra da hanım sultan olarak 35 yıl boyunca tahtta kalmış ve nihayetinde kurduğu Zhou hanedanlığının kadın imparatoru olarak 15 yıl boyunca bütün Çin topraklarına hükmetmiştir.Hükümranlığı süresince Çin topraklarının tarihteki en geniş sınırlarına ulaşması ve ülkedeki ekonomik durumun farkedilir bir biçimde iyileşmesi Wu Ze Tian'in yönetici olarak yetkinliğini kanıtlamıştır. Başvurduğu siyasi propagandanın yanı sıra, yöneticilikteki yeteneği ile sosyal ve siyasi reformları sayesinde Wu Ze Tian Çin'in devlet geleneğine etkide bulunmuş en önemli hükümdarlarından biridir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at clarifying the very basic characteristics of Wu Ze Tian?s reign and her utilization of religious and symbolic propaganda for legitimizing her authority. Wu Ze Tian is the only female emperor of China?s long dynastic history who founded her own dynasty, Zhou dynasty after overthrowing the Tang dynasty in 690.The political ideal presented by Confucianism, which is the traditional state doctrine of the imperial China, refuses female participation to political arena and identifies the emperor as the Son of Heaven. In order to overcome the Confucian obstacle, Wu Ze Tian referred to the symbols and rituals of the antiquity, highly appraised by the Confucians, which enabled her participation to the political sphere. Moreover, for legitimizing herself as a female ruler, she utilized the Buddhist scholarship and concepts as tools of political propaganda. It was also a matter of fact that due to the northwestern nomadic influence on the society, female rulership was not conceived to be impossible in the Tang dynasty, as it was in the previous dynasties. Benefitting from this sociopolitical atmosphere, Wu Ze Tian occupied the throne first as the empress and later as the empress dowager for almost 35 years and at last ruled over the whole Chinese soil as the female emperor of the Zhou dynasty for 15 years.Wu Ze Tian proved herself as a capable ruler under whose dominion the whole country reached its broadest borders and the economy flourished considerably. Not only owing to the power of her political propaganda but also mostly because of her talent in rulership and her social and political reforms, Wu Ze Tian is one the most important Chinese rulers who left a remarkable influence on the governmental tradition of China.