European neighbourhood policy, As a hegemonic project: The case of Ukraine
Avrupa komşuluk politikası, hegemonya projesi: Ukrayna örneği
- Tez No: 250648
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Komşuluk Politikası, Hegemonya Projesi, Ukrayna, European Neighbourhood Policy, Hegemonic Project, Ukraine
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu tez, Avrupa Komşuluk Politikasını, Avrupa'daki transnasyonel güç ilişkilerini de ortaya koyarak; ekonomik, siyasi ve toplumsal süreçleri tarihsel değişimleri ışığında, Ukrayna örneğinde Neo-Gramcsian perspektifte incelemeyi hedeflemektedir. Tez, böylece Avrpua Birliği Hegemonya Projesinin nasıl oluşup uygulandığını göstermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu projenin yeniden tanımlanmaları olup olmadığı ve kalıcı olup olmadığı da sorgulanmaktadır. Komisyon'un neo-liberal stratejileri ile bölgenin serbest sermaye, hizmet ve mal dolaşımının güvence altına alınabileceği bir bölgeye dönüştürüleceği, fakat kişilerin serbest dolaşımının kısıtlı tutulacağı ve üyelik taahhüdünde bulunulmadığı ileri sürülmektedir.Gerçekte, Tez, Avrupa Komşuluk Politikasının tarihsel bloğa dönüşüp dönüşmeyeceğini ve tarafların rızası ile kalıcılığının sağlanıp sağlanamayacağını araştırmaktadır. Bu çalışma, toplumsal güç ilişkilerine, onların örgütlenmesine ve ulusal / transnasyonel düzeyde devlet sivil toplum kompleksi içerisinde, Avrupa Birliği hegemonya projesinde hangi derecede güç ve rıza kullanıldığını analiz etmektedir. Bu sayede projenin başarı olasılığının ne olabileceği değerlendirilebilecektir.Avrupa Birliği'nin komşularına karşı genel stratejisi, çatışan siyasi ve kültürel ajanlar ve örgütler tarafından idare edilen entellektüel / ahlaki liderlikle oluşan bir hegemonya projesi olarak gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to analyze the European Neighbourhood Policy from a Neo-Gramscian perspective, mapping transnational power relations in Europe and identifying the historical-specific articulations between economic, political and (civil) societal processes in the specific case of Ukraine. Thus the thesis attempts to show how the EU?s hegemonic project is formed and applied, it also explores whether there are redefinitions of the EU hegemonic project and ask whether it is sustainable or not. It is contended that the European Commission?s neo-liberal strategy is designed to transform the region into a space in which the free flow of capital, goods and services is secured, but the free movement of people is heavily restricted, and no commitment is made towards full membership for its partners.In fact, this study explores whether or not the ENP as a hegemonic project is likely to establish an historic bloc; whether the ENP is sustainable or not with the consent of its partners. This study focuses on social power relations and their organisation and articulation within the structures of the state/civil-societal complex at the national and transnational levels in order to analyse the degree and manner of both coercion and consent given to the EU?s hegemonic project, which in turn will allow for an assessment of the project?s likelihood of success. The EU?s general strategy towards its neighbours is shown to be a hegemonic project spearheaded by an intellectual and moral leadership directed by conflicting political and cultural agents and organisations.