International fight against the financing of terrorism
Terörizmin finansmanı ile uluslararası mücadele
  1. Tez No: 250655
  2. Yazar: ÖZGÜR ÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, terörizmin finansmanı, organize suç, uluslararası örgütler, neo-liberal kurumsalcılık, Terrorism, financing of terrorism, organized crime, international organizations, neo-liberal institutionalism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez terörizmin finansmanını önlemeye yönelik uluslararası çabalara ilişkin eleştirel bakış açısı sunmaktadır. Tez, terörizmin finansmanı ile mücadelenin terörle mücadele stratejilerinin hayati bir parçası olduğunu iddia etmekte ve terörizmin finansmanı ile mücadelede uluslararası örgütlerin önemini vurgulamaktadır. Tez, terör örgütlerinin fon elde etme ve transfer metotlarını incelemektedir. Ayrıca, tez uluslararası örgütlerin terörizmin finansmanı ile mücadele çalışmalarını analiz etmekte ve bu çalışmaların yeterliliğini tartışmaktadır. Tez, uluslararası çabaların yeterli olmadığını iddia ederek, çeşitli tavsiyelerde bulunmaktadır. Tez, devletlerin karşı karşıya kaldıkları küresel sorunlara ilişkin olarak işbirliği ve rejim oluşturulmasına yoğunlaşan neo-liberal kurumsalcı yaklaşımın terörizmin finansmanı ile uluslararası mücadeleyi ne derece açıklayabildiğini sınamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to provide a critical perspective on international efforts to prevent the financing of terrorism. The thesis argues that the fight against the financing of terrorism is a vital component of counter terrorism strategies and underlines the significance of international organizations in combating terrorist financing. The thesis examines the fund raising and movement activities of terrorist groups. Moreover, it analyzes the efforts of international organizations to combat terrorist financing and discusses the adequacy of these efforts. By arguing that international community?s efforts are not adequate, the thesis makes some recommendations. Finally, the thesis tests to what extent neo-liberal institutionalist approach, which mainly concentrates on cooperation and regime formation regarding the global problems faced by the states, can explain the international fight against the financing of terrorism.