Decoupling developmentalism-environmentalism: Human-nature conceptualizations in freshwater ecosystems management in Turkey
Kalkınmacılık-doğa korumacılık dualizmini çözmek: Türkiye'de tatlısu ekosistemleri yönetiminde insan-doğa kavramsallaştırmaları
  1. Tez No: 250678
  2. Yazar: CEREN AYAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sürdürülebilir kalkınma, doğa, çevrenin kavramsallaştırılması, (çevre etiği), su yönetimi, Türkiye, sustainable development, nature, conceptualization of environment (environmental ethics), water management, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Doğa ve insanın bir arada yaşamasını sağlamak için sürdürülebilir kalkınma söyleminin bir adım ötesine geçmek ve doğal kaynakların yönetiminden sorumlu, çoğunlukla erkek, yaşlı, orta sınıf ve insiyatif almaktan uzak bürokrasiden oluşan merkezi otoritenin dışında yeni aktörler belirlemek mümkün müdür? Ekolojik likidite krizinin baş göstermesiyle hızla artan nüfusun üretim ve tüketim limitlerinin yeniden tanımlanmasını gerektirecek bir aşamaya geldiği göz önünde bulundurulduğunda, teleolojik olmayan ve ekosistemin kendini yeniden üretebilme kapasitesiyle uyumlu bir şekilde kavramsallaştırılan insanoğlu ? doğa ilişkisi, hem kapitalizm, hem de farklı üretim biçimleri içerisinde yerelden, kadın, genç, sosyal bilim altyapısına sahip ve sivil toplum hareketinde aktif olan `kim' öğesine vurgu yaparak keşfedilmeye çalışılmıştır. `İnsan-Doğa İlişkisinde Kalkınmacılık ? Doğa Korumacılık Dualizmi: Türkiye'de Tatlısu Ekosistemleri Yönetiminde İnsan ? Doğa Kavramsallaştırılması Örnekleri' tezinin amacı insanoğlunun doğa ile ilişkisinde var olan antagonizmanın harmonize edilmesi için ilk adım olarak nitelendirilebilecek olan, Türkiye'de sosyal, politik ve ekonomik söylemlerde yeşil yaklakımların entegre edilmemesinin altında yatan nedenleri keşfetmektir. Analiz insan-doğa ilişkisindeki antagonizmanın çözümünde, toplumdaki hangi kesimlerin yeşil değerler ile uyumlu olduğunu bularak, doğal kaynakların yönetimindeki karar verme mekanizmalarına dahil edilmeleri için alternatifler sunmanın yanı sıra Bafa Gölü, Uluabat Gölü, Tuz Gölü ve Eğirdir Gölü yönetimi örneklerinden yola çıkarak Türkiye'deki insan-doğa algısı farklılaşmasını irdelemektir. Mevcut çevre etiği tartışmaları ekseninde operasyonelleştirerek oluşturulan ölçek, doğa içerisinde uyumlu yaşamaya doğru ekolojik açıdan artı değeri olan bir disipline yakın aktörlerin belirlenmesini irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
Would it be possible to go one step further than proposing sustainable development as the ultimate answer where people live within nature harmoniously if natural resources were not managed by central authorities, who mostly are male, aged, middle-class bureaucrats? Bearing in mind that we have reached a stage where ecological credit crunch will define human?s limits remarks for non-teleological and eco-friendly ways of conceptualizing the relationship between human beings and nature is explored with an emphasis of `who? that is local, female, young, social science-based, active in civil movement. The objective of conducting the research is to find out the ways why green approaches in social, political and economic spheres in Turkey are not integrated as a first step to decouple the antagonism in man?s relationship with nature. The analysis tried to grasp the discrepancies of conceptualizing human-nature relationship in order to find out which segment of the society would be closer to adopt green values, with the intention of proposing them to be involved in a greater extent to decision-making mechanisms with regards to natural resources management, as well as an attempt to grasp the overall picture in understanding nature-human relationship in Turkey by focusing on wetland management based on the research conducted in Bafa Lake (Aydın), Uluabat Lake (Bursa), Salt Lake (Konya) and Egirdir Lake (Isparta). Thanks to the scale that is constructed by operationalizing the existing debates on environmental ethics, agents that would follow more ecologically sound discipline towards living harmoniously within nature is analysed.