Russia's soft security policy under Vladimir Putin: 2000-2008
Vladimir Putin Dönemi'nde Rusya'nın yumuşak güvenlik politikası: 2000-2008
- Tez No: 250746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, yumuşak güvenlik, terörizm, ulusal sınırları aşan organize suçlar ve enerji güvenliği, Russia, soft security, terrorism, transnational organized crime, energy security
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez, Vladimir Putin Dönemi'nde Rusya'nın yumuşak güvenlik politikasını araştırmayı amaçlamaktadır. Tez, Rusya'nın Sovyet sonrası dönemde karşı karşıya kaldığı yumuşak güvenlik tehditlerini ve bu tehditlerle nasıl mücadele ettiğini incelemektedir. Tez, tarihsel geçmiş ve jeopolitik unsurlar sebebiyle kendi ulusal güvenliğinde sadece sert güvenlik konularına odaklandığını savunan temel literatürün aksine, Putin Dönemi'nde Rusya'nın ulusal güvenlik politikalarında, sert güvenliğe ek olarak yumuşak güvenliğe de önem verdiğini göstermektedir. Rusya yumuşak güvenlik sorunları arasında, özellikle terörizm, ulusal sınırları aşan organize suçlar ve enerji güvenliğini öncelikli tutmaktadır.Tez altı bölümden oluşmaktadır. Giriş olan birinci bölümü, Rusya'nın ulusal güvenlik politikasında yumuşak güvenliğin anlatıldığı ikinci bölüm takip etmektedir. Ardından gelen üç bölüm sırasıyla Rusya'nın yumuşak güvenlik tehditleri; terörizm, ulusal sınırları aşan organize suçlar ve enerji güvenliği olmakla beraber altıncı bölüm ise tezin sonuç kısmıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study Russian soft security policy under Vladimir Putin and examines the basic soft security threats which Russia has encountered and how it fought against these threats in the post-Soviet era. Contrary to the mainstream literature suggesting that Russia has focused exclusively on hard security issues within its national security policies due to its historical background and geo-political factors, the thesis argues that Russia started to give more importance to soft security besides hard security in its national security policies since Putin?s presidency. Among soft security challenges, Russia prioritizes especially terrorism, transnational organized crime and energy security.The thesis is composed of six chapters. The introductory first chapter is followed by the second chapter examining the role of soft security in Russian national security. The following three chapters discuss Russia?s soft security challenges of terrorism, transnational organized crime and energy security respectively whereas the sixth chapter concludes the thesis.