Traditions against women in the novels Possessing the Secret of Joy, Bliss, Rich Like Us And Raise The Lanterns High
Possessing the Secret of Joy, Bliss, Rich Like Us Ve Raise The Lanterns High adlı romanlarda kadına karşı gelenekler
- Tez No: 250780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜRRİN ALPAKIN MARTİNEZ-CARO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gelenek, Kadın Sünneti, Sati, Töre, Tradition, Female Genital Mutilation, Sati, Töre
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bazı kültürlerde kadına karşı bazı gelenekler vardır. Hindistan'daki ?Sati? geleneği bunlardan bir tanesidir. Hint geleneklerine göre, eşi ölen dul kadın kocasının cesediyle birlikte ateşe atılır. Bu kadınların ölümsüz azizeler olduğuna inanılır. Kendisini kocasının cenaze ateşinde yakan kadının en erdemli kadın olduğuna ve doğrudan cennete gittiğine inanılır. Kadına karşı olan bir başka gelenek de ?kadın sünneti? dir. Bu gelenek genellikle Afrika ülkelerinde uygulanır. Bu geleneğin gerekliliğine inananlar kadınları klitorislerini keserek sünnet ederler. Sünnet olan kadınlar cinsellikten zevk alamazlar. Bu kadınlar sadece erkeklerin cinsel dürtülerini tatmin etmek ve çocuk doğurmak için vardırlar. Kadının değerini düşüren üçüncü gelenek Türkiye'nin doğu taraflarında uygulanan gelenektir. Töre olarak adlandırılan bu geleneğe göre kadınlar istemeseler bile evlilik bağı dışında kurdukları cinsel ilişkiler yüzünden suçlanır ve öldürülürler. Başka bir deyişle, bir kadın tecavüze uğrasa bile cinsel ilişki kurmaktan suçlu bulunurlar. Bu tezde, bu konular ve bu kültürlerdeki kadınların erkekler tarafından nasıl aşağılandığı Hint, Siyahi Amerikalı, Karayipli ve Türk yazarların eserleri aracılığıyla ilgilendirecektir. Bu tezde incelenen kitaplar, Alice Walker'dan Possessing the Secret of Joy, Zülfü Livaneli'den Bliss, Nayantara Sahgal'dan Rich Like Us ve Lakshmi Persaud'dan Raise the Lanterns High, farklı kültürlerde bulunan bu gelenekler tarafından nasıl aşağılandığını göstermek açısından tez için çok faydalı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Some cultures have customs against women. The sati tradition in India is one of them. According to sati, if the husband dies the woman is set on fire with his corpse. These women are believed to become immortal saints. A woman who dies burning herself on her husband?s funeral fire is considered virtuous, and are believed to go to Heaven. Another tradition is ?female circumcision.? It is performed in African countries. People believing in the necessity of this custom circumcise women by cutting their clitoris. Circumcised women cannot have sexually pleasur. These women are there to satisfy men?s desires and give birth to babies. The third tradition is the general name of which is töre is performed in the eastern parts of Turkey. According to töre, women are put on trial by their families and killed if they have any sexual relationships without marriage bond. In other words, even if a woman is raped, she is found guilty because of having a sexual relationship. In this thesis, these issues and how women are degraded in cultures will be discussed by using the works of famous Indian, Black American and Turkish writers. The books that are discussed in this thesis, Nayantara Sahgal?s ?Rich Like Us,? Lakshmi Persaud?s ?Raise the Lanterns High,? ?Possessing the Secret of Joy? by Alice Walker and ?Bliss? by Zülfü Livaneli all contribute to this study showing how women are oppressed by different customs in different countries, the common point of which is to serve men?s interests.