Determinants of profitability in Turkish banking system
Türk bankacılık sektöründe karlılığın belirleyicileri
- Tez No: 250796
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE GAZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Karlılık, Net Faiz Marjı, Türkiye, Profitability, Net Interest Margin, Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, 2005-2009:3 döneminde bankacılık sektörüne özgü değişkenler ile makroekonomik değişkenlerin Türk ticari bankalarının karlılığı üzerine etkilerini çoklu regresyon tekniği ile analiz etmiştir. Çalışmada, söz konusu dönemde Türk bankacılık sektörünün karlılığı tartışılarak bazı bankaların neden diğerlerinden daha karlı çalıştığı, bankaların karlılıkları arasındaki farklılıkların ne ölçüde banka yönetiminin kontrolünde olan bankacılığa özgü değişkenlere bağlı olduğu ve dışsal değişkenlerin bu bankaların karlılığını ne ölçüde etkilediği gibi sorulara yanıt aranmıştır.İlk olarak, ampirik sonuçlar sektöre özgü değişkenlerin net faiz marjı ve karlılıktaki ülke içi farklılıkların önemli bir kısmını açıkladığını ortaya çıkarmıştır. Yüksek karlılık bankaların özkaynaklarının nispeten güçlü olması ve faiz dışı gelirlerinin fazlalığı ile ilişkili bulunmuştur. Banka karlılığının diğer içsel belirleyicileri ise karlılık ile anlamlı ve negatif ilişki içerisinde olan faiz dışı giderler ve duran aktifler olmuştur. Ayrıca, özkaynakların net faiz marjının da içsel belirleyicisi olduğu saptanmıştır. İkinci olarak ise enflasyonun net faiz marjının ve karlılığın makroekonomik belirleyicisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the effect of sectoral and macroeconomic variables on the profitability of the Turkish commercial banks over the period 2005-2009:3 by using multiple regressions. In this study, profitability of Turkish banking system in the mentioned period is discussed and questions such as why some commercial banks are more profitable than others and to what extent discrepancies in banks? profitability are due to variation in endogenous factors under the control of bank management and to what extent external factors impact the profitability performance of these banks are sought to answer.Firstly, the empirical results revealed that sectoral characteristics explain a substantial part of the within-country variation in bank interest margins and net profitability. High profitability tends to be associated with banks that hold a relatively high amount of equity capital, and with large non-interest income. Other important internal determinants of banks? profitability are non-interest expenses and fixed assets which have negative and significant impact. Also, equity capital is the internal determinant of net interest margin. Secondly, it is found that inflation is the macroeconomic determinant of net interest margin and profitability.