Popüler müzikte milliyetçilik
Nationalism at popular music
  1. Tez No: 250954
  2. Yazar: ÇİLEM YEĞİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, popüler kültür, popüler müzik, Nationalism, popular culture, popular music
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Türkiye'de 1990'ların başından itibaren, milliyetçi söylemler yükselişe geçmiştir. Bu yükselişin temel nedeni, küreselleşme ve buna bağlı teknolojik devrimlerin etkisiyle, yalnız milliyetçiliğin değil, her tür ideolojinin yeniden üretim sürecinin, daha önce hayal dahi edilemeyecek boyutlara ulaşmış olmasıdır. Özellikle hızlı iletişim konusunda gerçekleşen teknolojik gelişmelerle beraber, sermayenin, düşüncenin, imajların, ulaşımın ve iletişimin hızla ulusal sınırları aşması, ulus devlet anlayışını çözerek, kendi kendisine yeter nitelikteki ulusal devletlerin dokunulmazlıklarını belli ölçüde ortadan kaldırmıştır. Ulus-devletler de sınırlarını aşındıran bu küreselleşme dinamiklerine karşı aynı teknolojik imkanları kullanarak milliyetçiliği popülerleştirme çabasına girmiştir.Bu çalışmada, post ya da pop olarak da adlandırılabilecek daha ?esnek? milliyetçi söylemlerin, müzikal ürünler üzerinden nasıl tezahür ettiği; kültürel, siyasal ve ekonomik ilişkilerden bağımsız düşünülemeyen bu ürünlerin, hangi bağlamlarda üretilip, nasıl ve hangi kanallardan aktarımının sağlandığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the beginning of 1990s, national expressions have gone up. The basic reason for this, not only for nationalism, also for production process of every kind of ideology is globalization and technological revolutions related with globalization which has become very popular at a level even one can not imagine. Especially with the technological developments in the fast communication area; overcoming of capitals, ideas, images, transportation and communications through the national borders, solved the nation-state concept and the privacy of self sufficient nature of the national states has been suppressed at a certain degree. Nation-states have also started to put effort to make nationalism popular by using the same technological means against this globalization obliterating boundaries.In this study, the effects of a more ? flexible? national expressions that are post or can be called pop, on the musical images which can not be thought independent of cultural, political, and economical relations has been studied. On the other hand, the production extends and the cannels for the delivery of this kind of musical images have been extensively examined.