Resim sanatında tıp-ameliyat ve ameliyathane olgusu
Medicne- operation and operating theatre in the art
- Tez No: 250958
- Danışmanlar: PROF. YALÇIN KARAYAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat- Sağlık-Tıp-Ameliyat- Ameliyathane-Cerrahi- Teşrih, Art- Health- Medicine- Operation- Operating theatre- Surgery- Dissection
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
En eski zamanlardan gelen örneklerinden günümüze kadar, Leonardo da Vinci'nin deyimiyle ?doğanın gerçek kızı olan? resim sanatında üretilen işlere baktığımızda, her zaman ve her kültürde işlenmiş bir konu olarak ?insan sağlığı ve tıp uygulamaları?nı görürüz.İnsan, `bir gerçeklik olarak sağlığının' kıymetini bilmek ve onun için de çaba sarf etmek zorundadır. Tersi bir durumun yaşamın ve soyun devamıyla bağdaşamayacağı açıktır. İşte, bu nedenle ?bir nefes sıhhat?in değeri `ölçülemez'. Aslında insanoğlu hemen her kültürde bu değeri bilmiş ve gereklerini de, yaşadığı çağa uygun bir tarzda, her zaman yerine getirmiştir. Günümüzde ise bu ilginin her geçen gün daha da arttığı bilinmektedir. Görsel ve yazılı, basın yayın kitle iletişim araçlarında en çok ilgi çeken haberlerin arasında ?sağlık? da bulunmaktadır. İnternet çağında bu ilgi daha somut verilerle anlaşılabilir olmuştur.Başta sinema olmak üzere bir çok sanat dalında da durum farklı değildir. Sağlıkla ilgili bir çok sinema filmi ve dizi yapılmakta?Ancak, son zamanlarda resim sanatında, en azından bir zamanlar yer verildiği kadar , sağlık ve tıp uygulamalarının konu edinilmediği görülmektedir. Oysa bu alanın da, eskiden beri yapıla geldiği gibi, resimsel olarak estetize edilmesi için, daha çok sanatçının ilgisini beklediği açıktır.Bu çalışma ile, konunun resim sanatının tarihsel süreci içinde gelişimi ile birlikte son dönem ilgi azlığının nedenleri de irdelenerek, görsel sonuçlarıyla birlikte verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the examples since times immemorial till today, while considering all the works produced in pictorial art which is expressed as ?the real daughter of nature? by Leonardo da Vinci, we came across ?human health and medical applications ? as a theme, used in every cycle and in every culture.People must realize the worth of ?health as a reality?, and make an effort for it. Otherwise it can not be compatible with life and continuance of generation. So the value of ?a gasp of health? can not be ?measured?. In fact, humankind had known this value almost in every culture and fulfilled the necessity according to the era. Nowadays it is known that this interest has been increasing in every single day. There is also ?health? among the news that attract most attention in mass or print media and mass communication. In internet era this interest has been clearer with concrete data.The case is not different in plenty of art branches among which cinema is foremost. Lots of films and series about health have been produced?However, it is observed that health and medical applications are not used as a theme in pictorial art at least as much as it was focused once upon a time. Whereas it is clear that that, this area is also waiting the attentions of more painters to be estetized pictorially as it was done in the past.In this study, recent shortfall of interest will be researched with the historical development of pictorial art by being given its visual conclusion.