Antalya ilinde seralarda yetiştirilen hıyarlarda görülen beyaz çürüklük etmeni Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) De Bary'un yaygınlığı, tanılanması, miselyum uyumluluk grupları, patojenitesi ve biyolojik kontrolü üzerine araştırmalar
Studies on diagnosis, pathogenicity distribution mycelial compatibility groups and biological control of Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) De Bary causel agent of white mold disease on greenhouse growen cucumbers in Antalya
  1. Tez No: 251234
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ONARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YANAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hıyar, Beyaz çürüklük, MUG, Biyolojik Mücadele, Bakteri, Cucumber, White Mould, MCG, Biological Control, Bacteria
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma Antalya ili Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde hıyarda beyaz çürüklük hastalığını oluşturan Sclerotinia sclerotiorum'un yaygınlığı, tanılanması, miselyum uyumluluk grubları, patojeniteleri ve biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması amacı ile 2007-2009 yıllarında çalışma yürütülmüştür.2007-2008 ve 2008-2009 vegetasyon peryodunda Antalya ilinin Kumluca, Finike ve Demre ilçelerindeki hastalıklı hıyar seralarından S. sclerotiorum izolatları elde edilmiştir. Hastalık oranları ve miselyum uyumluluk grupları (MUG) belirlenmiştir. Toplanan 119 izolat kendi aralarında ve diğer lokalitelerdeki izolatlarla karşılaştırılmış ve 29 MUG tanımlanmıştır. Bu gruplar dışında tek izolat içeren 41 grup daha elde edilmiştir. Yirmi MUG 2 tane izolatdan oluşmaktadır. Elde edilen izolat çiftleri arasında temas noktasında bir sınır oluşmamışsa bunlar uyumlu kabul edilmiştir. Diğer taraftan birleşme noktasında bir boş alan ve kırmızı hat oluşmuşsa bu izolatlar uyumsuz olarak tanımlanmıştır. Yirmi dokuz MUG'nu temsil eden 60 izolat arasında, sınırlı süre inokulasyon yöntemi kullanılarak domates, biber, fasulye ve hıyar fidelerinde konukçuya özelleşme ve patojenite testleri yapılarak enfeksiyon oranları belirlenmiştir. Bu testler sonucunda, her lokalitede kendine göre hem virulans hemde zayıf virulans olan izolatlar bulunmaktadır. Bütün lokalitelerdeki gruplar arasında ve izolatlar arasında virulanslık bakımından istatistiki olarak önemli düzeyde farklar görülmektedir. Aynı lokalitede bulunan gruplar arasında dahi virulanslık bakımından büyük farklar olduğu ortaya konmuştur.Biyolojik mücalede konusunda yapılan çalışmalarda ise ümitvar biyolojik mücadele ajanı 23 bakteri straini kullanılmıştır. İn vitro ve in vivo koşullarda S. sclerotiorum'a karşı etkinlikleri belirlenmiştir. Testlerde kullanılan bakterilerden Erwinia chrysanthemi, Burkholderia cepacia, Bacillus licheniformis, Pseudomonas flourocens S. sclerotiorum'un oluşturduğu hastalık gelişimine tamamen engel olmuştur. Bu bakteri izolatlarının S. sclerotiorum'un biyolojik mücadelesinde ümitvar ajanlar olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for the distribution, mycelium compatibility groups, pathogenicity and biological control of Sclerotinia sclerotiorum caused white mold on cucumber grown in Kumluca, Finike and Demre during 2007-2009 vegetation period in Antalya.S. sclerotiorum isolates were obtained from the infected greenhouse grown cucumber in Kumluca, Finike and Demre (in Antalya) in 2007-2008 and 2008-2009 vegetasyon period. Disease density and mycelial compatibility group were determined. Which were collected from three counties one hundred nineteen isolates, were compared with each other and MCG were determined. Beside these groups, forty one group containing only one isolate were obtained. Twenty MCG were comprised of two isolates. Isolate pairs were designated incompatible when no barrage zone was formed in the region of contact. They were designated imcompatible when a clear zone and red line were formed in the region where hyphae interact. Infection rates were determined for sixty isolate representing twentynine MCG testing pathogenicity and host specificity in tomato, pepper, bean and cucumber seedlings using a limited-term inoculation method. Based on the result of these tests, in each locatione highly virulent and weakly virulent isolates were each obtained. There were statistically significantly differences in virulent of groups and isolates in all localites. Even significant differences were determined in virulence of isolates witnin MCG in same locations.Twenty three bacterial isolates were used in biological control tests of S. sclerotiorum. These isolates were tested for control of S. sclerotiorum in vitro and in vivo conditions. Erwinia chrysanthemi, Burkholderia cepacia, Bacillus licheniformis, Pseudomonas flourocens inhibited the S. sclerotiorum significantly as it compared with other isolates. These bacterial species could be used aganist S. sclerotiorum in biological control.