Hasta memnuniyeti üzerine istatistiki analiz
The statistical analysis of patient satisfaction
- Tez No: 251416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FEDAİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetlerinin temel özellikleri, koruyucu vetedavi edici sağlık hizmetleri, rehabilite edici sağlık hizmetleri, hasta memnuniyeti, memnuniyetsizlik, hasta memnuniyetine yönelik istatistik analizler, The basic properties of health services, preventive andtherapeutic health services, rehabilitating's health services, patient satisfaction anddissatisfaction, statistical analysis for patient satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı; yatarak tedavi gören ve polikliniğe başvuranhastaların demografik karakterlerini ortaya çıkarmak, hasta memnuniyetini etkileyenfaktörleri ve hasta memnuniyet-memnuniyetsizliği ile ilişkili faktörleri belirlemektir.Bu çalışma 1 Ocak 2008 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında Konya ilindekiözel bir hastanede; örneklem seçilerek polikliniğe gelen 383 hasta ile servislerdeyatarak tedavi gören 372 hastaya (toplam 755 hasta) uygulanmıştır. Anket, poliklinikve yatan hizmeti alan hastalar için 2 farklı şekilde düzenlenmiştir. Hastalarındemografik bilgileri, bakım özellikleri ve memnuniyetleri hakkında bilgilertoplanmıştır. Anketlerde doktor, hemşire ve diğer personelin (danışma, sekreter vb.)tecrübe ve davranış memnuniyeti, hastanenin teknik donanım ve temizlik durumumemnuniyeti, acil servisten memnuniyet ve yapılan işlemler hakkında bilgiverilmesi ile tetkikler için bekleme süresi hakkındaki algılama memnuniyeti,hastaneyi tekrar tercih edip etmeyeceği ve hastaneden ayrılırken ki memnuniyethususlarında poliklinik ve yatan hastalara anket uygulandı İstatistiksel analizler,SPSS 13.0 istatistiksel yazılım programı kullanarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out demographical characteristics of patientswho were treated and admitted to clinic and also to determine the factors whichimpact patient satisfaction and dissatisfaction.This study is applied to 383 patients who were admitted to clinic and 372patients who were inpatient treated in service by stratified random sampling in aprivate hospital in Konya between 1 January 2008 and 31 December 2008.The survey is arranged in two different way for clinic and service patients.The information was collected about demographical knowledge,maintenance features and satisfaction of patients.The survey is applied to clinic and service patients to determine satisfactionof experience and behaviour of doctor, nurse and other personal, technical equipmentand cleaning status of hospital, emergency services and giving information about theprocess, tests for the detection of standby time on satisfaction, whether the hospitalwould not choose again and leaving the hospital.The statistical analysis are computed by using SPSS 13.0 packageprogramme.