Kırsal kalkınmada köylere hizmet götürme birliklerinin ve il özel idarelerinin rolü ve önemi, Yozgat ili Çekerek ilçesi örneği
The role and the importance village unions services and provincial special administration, in rural development, a case study the province of Yozgat, the district of Cekerek
  1. Tez No: 251425
  2. Yazar: TANER TENGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yozgat, Çekerek İlçesi, Kırsal Kalkınma, Köylere Hizmet Götürme Birliği, İl Özel İdaresi, Province of Yozgat, District of Cekerek, Rural Devolopment, Vıllage Unıons Servıces, Provıncıal Specıal Admınıstratıons
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çalışmanın temel amacı; Türkiye'de uygulanan kırsal kalkınma çalışmalarını ve Yozgat ili Çekerek ilçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İl Özel İdaresinin yapmış olduğu çalışmaların ilçenin sosyo- ekonomik yapısına katkısını incelemektir. Araştırmanın ana materyalini Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatının yapmış olduğu çalışmalar, ayrıca Çekerek İlçesine bağlı köylerde yapılan KÖYDES projeleri oluşturmaktadır. Yalın bir ifade ile kırsal kalkınma; kentsel alanlar ile kırsal alanlar arasındaki gelişmişlik düzeyinin en aza indirgeme çalışmalarıdır. 1963 yılından bugüne kadar yapılan kırsal alan çalışmaları 2001 Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında kalkınma programları oluşturularak, kırsal alanlarda yaşayanların hayat standardını yükseltme hedeflenmiştir. Bu nedenle; 2005 yılında başlatılan KÖYDES projesi ile kırsal alanlarda yol, içme suyu, kanalizasyon gibi alt yapı çalışmaları yapılarak kırsal alanların gelişmesi hedeflenmiştir.2009 yılı Ocak ayı itibariyle yolsuz köy kalmamış, 34.475 köyün Ocak 2009 itibariyle 27.578 köye içme suyu getirilerek kırsal alanda yaşayanların ihtiyaçları giderilmiştir. KÖYDES projesi kırsal kalkınmanın altyapı bölümünü ile ilgilenir. Halbuki; kırsal kalkınma; kırsal turizm, kırsal sanayi, kırsal alanda istihdam konularını da içermektedir. Bu sebeple, kırsal alanlardaki okul, camii, sağlık ocağı gibi kamu kurumlarına öğretmen, sağlık görevlisi, din görevlisi gibi personel atamalarının yapılması kırsal alanların kalkınmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study in Turkey applied to rural development work and the town of Yozgat Province in the Cekerek Village Service Union and the Special Provincial Administration of studies have made the town's socio-economic structure is to examine the contribution. Agriculture and Rural Affairs, the main material of the study, the Ministry of State Planning Organization has done his work, but they also made in the Cekerek village of the district depends KOYDES projects constitute. Rural development with a simple phrase; urban areas and rural areas to minimize the level of development between the tasks. Since 1963, the rural areas far from the 2001 European Union harmonization process works in the context of development programs by creating, upgrading the standard of living of those living in rural areas are targeted. Therefore, in 2005, launched the project with KOYDES roads in rural areas, drinking water, sewage, such as infrastructure work will be done in the development of rural areas are targeted.As of January of 2009 as of the corrupt village have survived, 34,475 villages in January 2009 after being brought drinking water to the village as 27,578 people living in rural areas needs has been corrected. Portion of rural infrastructure development project KOYDES engagement. However, rural development, rural tourism, rural industry, including in rural areas is employment. For this reason, rural schools, mosques, public institutions such as health teacher, health worker, religious leader, such as personnel assignments will be done contribute to the development of rural areas.