Köylere hizmet götürme birlikleri ve Gerze ilçesi örneği
The union of serving to villages and Gerze district as an example
  1. Tez No: 253307
  2. Yazar: METİN KUBİLAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum kalkınması, Mahalli idareler, Köylere hizmet götürme birlikleri, Kaymakam, Gerze ilçesi, Community development, Local authorities, The Union of serving the villages, District Governor, Gerze district
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tezimizde köylere hizmet götürme birliklerinin hukukumuzdaki yerine ve bu birlikleri doğuran nedenlere açıklık getirmeye çalışılarak, bu birliklerin hukuksal, örgütsel ve mali yapıları incelenmiştir.Tezimizde özellikle köylere hizmet götürme birliklerinin toplum kalkınması ile olan ilişkisi üzerine yoğunlaşmış bulunmaktayız. Gerçekten de gerek toplum kalkınması çalışmalarının, gerekse de köylere hizmet götürme birliklerinin temel hedefi, küçük yerel toplulukların hızlı ve dengeli bir biçimde kalkınmalarını sağlamak için yerel potansiyelleri harekete geçirerek kalkınma sürecine dahil etmektir. Bu kapsamda Gerze İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğinin toplum kalkınması açısından yürüttüğü çalışmalara da bir örnek olay olarak yer verilmiştir.Kırsal kalkınma ve toplum kalkınmasını birlikte ele aldığımızda esas alınacak temel yönetim biriminin ilçe olduğu ortaya çıkacaktır. Köy kurumunun temel kalkınma birimi olarak küçük olduğu ilçenin ideal bir birim olması nedeniyle, ilçe düzeyinde kurulu ?birlik?lerin etkinleştirilmesi gündeme gelmektedir. Böylece hem köy yönetimleri muhafaza edilmekte, hem de bütüncül ve verimli bir hizmet örgütlenmesine gidilmiş olmaktadır.Köylere Hizmet Götürme Birliklerinden önemli hizmetler beklenmektedir. Bu hizmetleri yapabilecekleri kaynaklarla onları donatmak zorunludur. Bu birlikleri tıpkı belediye ve il özel idarelerinde uygulandığı gibi genel bütçe vergi tahsisatından pay ayırmak suretiyle desteklemenin yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study,I considered the role of the unions that bring service to the villages in our laws and the reasons for constructing those unities in terms of their legal, organizational and financial structures.Predominantly , I focused on the relationship between the unions and their contributions to community development. There is a fact that both the works for community development and the serving unions aim at maintaining the fast and balanced improvements of small, local communities. In this sense, the works which were carried out by the union of serving to villages of Gerze District has been given as an example in terms of their contributions to community development.When the rural and community development are dealt with together, it?s obviously seen that the basic local government units are the districts. As they are the ideal unities for the basic development of the villages, the activitation of the unions in the districts should be taken into consideration. By this way not only the protection of village management are kept, but there might also be a total and productive service organization.A good deal of services are expected from the unions. In order to do that they need to be filled with right resources. These unions can be supported through reserving shares from the budget taxation which is implemented for the munipality and Special Provincal Administrations.