Bor katkılı süperiletken nanofiberlerin elektrospinleme yöntemi ile eldesi
The production of boron doped superconducting nanofibers with elektrospining method
- Tez No: 251431
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nanofiber, Elektrospinleme, YBCO Süperiletkeni, Bor Katkılama, Nanofibers, Electrospinning, YBCO Superconductıves, Doped Boron
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada kısaca YBCO olarak adlandırılan, molekül formülü YBa2Cu3O7, yitriyum, baryum ve bakır oksit olan süperiletken kompozit malzemeye bor katkılanarak elektrospinleme yöntemi ile nano boyutta üretilmesi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır.YBCO elde etmek için önce sol-jel yöntemiyle yitriyum, baryum ve bakır asetat sulu çözeltisini, taşıyıcı olarak kullandığımız %10'luk polivinil alkol (PVA) ile uygun sıcaklıklarda karıştırılmıştır. Hazırlanan kompozit polimerlerden bor katkısız ve bor katkılı olarak elektrospinleme yöntemi ile süperiletken nanofiber yapılar elde edilmiştir. Oluşan nanofiberler 500 ve 600 oC'da ısıl işlemden geçirilerek fiberlerin ısıl işlem öncesi ve sonrası morfolojik yapıları SEM görüntüleri ile incelenmiştir.Hazırlanan çözeltilerde borun süperiletken malzemelerin iletkenliğine, akışkanlığına, yapısına, termal dayanıklılığına etkisi viskozimetre, kondaktometre, FTIR, SEM, DSC ve XRD cihazları ile incelenmiştir.Taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntülerinden bor katkılı nanofiberlerin çok düzgün şekilde elektrospinlendiği ve fiberlerin üzerinde diğerinde olduğu gibi herhangi bir topaklanma ya da boncuklanma olmadığı görülmüştür.Çalışmada elde edilen nanofiberlerin iletkenlik değerleri dört nokta probu ile ölçülmüştürBor elementinin süperiletken malzemelerin akım yoğunluğunu arttırdığı literatürde bilinmektedir. Böylece ilk defa elektrospinleme yöntemi ile elde edilen süperiletken kompozit nanofiber yapılara bor katkılaması bu çalışma ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca literatürde ilk defa elektrospinleme yöntemi ile nanofiber yapıların ısıl dayanıklılığını arttırmak için bor katkısı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study that is aimed at characterisation and productıon in nano size with elektrospinning method which is briefly called YBCO molecular formula is YBa2Cu3O7 yitrium, barium and copper oxide that superconductıng composite materials doped boron.To provide that formation of YBCO, firstly aqueous solution of yitrium, barium and copper acetate were mixed with ten percent polyvinyl alcohol that used as carrier, on optimum temperature, used method of left-jel. Superconductıng structure of nano fibers was obtained with electrospinning method from set up composite polymer that as doped boron and additive free boron. The consisted nanofibers thermal processed at 500 ve 600 oC, before and after thermal process? morphological structures have been analyzed with scanning electron microscope (SEM) images.In the prepared solutıon borons? effects on superconductıve materials? conductance, fluidity, structure, thermal strength, was examined with viscometer, kondactometer, and devices of FTIR, SEM, DSC ve XRD.From SEM images nanofibers with doped boron have not been seen any agglomeration and beading on fibers as in others and have been very properly electrospinned.The value of nanofibers conductance from study obtained were measured with four point probe.In the literature that known boron element raises current density of superconductive materials. Thus, for the increased thermal endurance of nanofiber structure were used doped boron for the first time in the literature.