Polimer esaslı tekstil karma malzemelerinin deneysel ve sonlu elemanlar analizi
Experimental and finite element analysis of textile fabric reinforced polymer matrice composite materials
- Tez No: 251961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK YILMAZ, YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAKKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil atıkları, Karma malzemeler, Sonlu elemanlar analizi, Waste Textiles, Composite Materials, Finite Element Analysis (FEA)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, atık tekstil kumaşlarıyla takviye edilmiş polyester karma malzemelerinin mekanik özelliklerinin belirlenmesi için bir sonlu elemanlar yöntemi uygulaması geliştirilmiştir. Uygulama 2 kısımdan oluşmuştur. Birinci bölüm olan deneysel çalışmalarda, atık malzeme olan 2 farklı polyester kumaştan (PK?1 ve PK?2) pres kalıplama yöntemiyle iki farklı hacimde (%19 ve %23) polimer (polyester) matrisli karma malzeme elde edilmiştir. Daha sonra karma malzemeler, çekme testlerine maruz bırakılarak gerilme-birim şekil değişimi grafikleri elde edilmiştir. İkinci bölüm olan sonlu elemanlar analizinde ise, deneysel çalışmalarda kullanılan karma malzemeler aynı hacim oranlarında bilgisayar ortamında modellenerek non-lineer analiz yapılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen veriler, deneysel olarak bulunan verilerle karşılaştırılmıştır. Bunun yanı sıra, malzemedeki şekil değişim enerji oranları da elde edilerek takviye malzemelerin etkinlik oranları incelenmiştir. Sonlu elemanlar analiz sonuçları deney koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study presents a procedure for developing finite element model of waste plain weave fabric reinforced polyester composites to determine their mechanical properties. 2 steps were followed in this procedure. In the first step which is the experimental works, two different waste textile fabric reinforced (PK?1 and PK?2) polyester composites were manufactured in two different volume fraction (23% and 19%) by compression molding technique. Then the specimens were subjected to uniaxial tensile test and stress-strain curves investigated. For the second step which is the finite element analysis, the same textile materials used in experiments were designed in the same volume fraction and nonlineer analysis were made. Finite element analysis results are compared to experimental test results and also effectiveness of fibers are investigated by the use of range of strain energy. Finite element analysis results show that the condition of experiments must be improved.