Toprak işleme uygulamalarının toprak yüzeyindeki anız miktarına etkisi
Effect of soil tillage applications on residue cover on the soil
  1. Tez No: 252524
  2. Yazar: FATİH CİHAT YURDAGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYFUN KORUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak İşleme, Anız Miktarının Belirlenmesi, Görüntü İşleme
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, farklı toprak işleme uygulamalarının toprak yüzeyindeki anız miktarına etkisi ve anız miktarının belirlenmesinde görüntü işleme yönteminin kullanılması amaçlanmıştır. Denemelerde doğru hat ve görüntü işleme yöntemi kullanılarak her toprak işleme aleti için iki farklı derinlik (d1 ve d2) ve iki farklı ilerleme hızının (h1 ve h2) toprak yüzeyinde kalan anız miktarı etkisi belirlenmiş ve görüntü işleme yönteminin güvenilirliği test edilmiştir. Araştırmada birinci sınıf toprak işleme aletlerinde çalışma derinliğinin anız miktarı üzerindeki etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Doğru hat yöntemi ile elde edilen verilere göre birinci sınıf toprak işleme uygulamaları ve pulluk ile işlenmiş alanda yapılan ikinci sınıf toprak işleme aletlerinin ilerleme hızının anız miktarına etkisi %5 önem seviyesinde etkili bulunurken, çizel ile işlenmiş alanda yapılan ikinci sınıf toprak işleme aletlerinin ilerleme hızının etkisi önemsiz bulunmuştur. Görüntü işleme yöntemi sonucunda elde edilen verilere göre ise bütün uygulamalarda ilerleme hızının anız miktarına etkisi istatistiksel olarak önemsizdir. T testi sonuçlarına göre birinci sınıf toprak işleme uygulamaları sonrasında doğru hat ve görüntü işleme yöntemleri ile elde edilen verilerin birbirleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur (R2=0.91). İkinci sınıf toprak işleme uygulamalarında ise pulluk ile işlenmiş alanda yapılan ölçüm verilerinin istatistiksel olarak ilişkili olmadığı (R2=0.07), bununla birlikte çizel ile işlenen alanda verilerin istatistiksel olarak ilişkili olduğu belirlenmiştir (R2=0.36).
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to use imaging method to determine wheat residue cover as affected by different soil tillage practices. Line transcept and imaging technique were used to determine the amount of residue cover after each tillage application at two different depths and two different forward speeds and the applicability of the imagery was assessed by comparing the results to straight line technique. As a result, working depth had no significant effect on residue cover for primary soil tillage implements.