Bazı bitkisel kökenli yağların kök-ur nematodu (Meloidogyne incognita) (Kofoid ve White, 1919)'na karşı etkisi
Nematicidal effects of some plant oils against root-knot nematodes (Meloidogyne incognita) (Kofoid ve White, 1919)
- Tez No: 252540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: uçucu yağ, biberiye, kekik, nane, sarımsak, susam, Meloidogyne incognita, nematod, essential oil, rosemary, thyme, mint, garlic, sesame, Meloidogyne incognita, nematode
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma 2006-2009 yılları arasında, üç farklı uçucu bitkisel yağın (biberiye, kekik, nane) ve iki farklı bitkisel kökenli yağın (sarımsak, susam) kök-ur nematoduna (Meloidogyne incognita) karşı etkinliği araştırılmıştır. M. incognita'nın iki farklı ikinci dönem inokulasyon seviyesi (1000, 2000 adet/saksı) ile iki farklı yağ yoğunluğunda (50 µl, 150 µl/saksı) tesadüfi bloklar deseni şeklinde bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmada dozlar ve larva aşılama yoğunluğu arasında fark görülmezken, tüm yağların nematodu baskı altına aldığı ve bitki kök gelişimini artırdığı gözlenmiştir. Bitkilerde kök boğazı teması önlenerek yapıldığında uygulamalarda urlanmayı azaltmada en önemli etki kontrol grubuna göre kekik (%2.82) ile sarımsak (%5.53) muamelelerinde gözlenmiştir. Buna karşın biberiye, nane ve susam uygulamalarının daha az etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yumurta paketi oluşumunu engellemede en iyi skala değeri kontrol ile karşılaştırıldığında (3.71) yine kekik (2.46) ile sarımsak'ta (2.50) tespit edilmiştir. Bu çalışma kontrollü şartlarda yapıldığı için kullanılan bitkisel yağların sera ve açık alanlarda uygulandığında nasıl bir etki yapacağı bilinmemektedir. Bitkisel kökenli yağlardan kekik ve sarımsağın her bir kök bölgesine (bitki başına) 50 µl'lik dozlarda sera ve tarla uygulamalarında, nematod kontrolünde var olan nematisitlere alternatif oluşturabileceği mümkündür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate effectiveness of five plant oils (three essential oils (rosemary, thyme, mint) and two plant oils (garlic, sesame)) against root knot nematode (Meloidogyne incognita) in 2006-2009. Trial was designed as randomized complete block design with two different nematode inoculum densities (1000, 2000) J2/pot and two different essential oil concentrations (50, 150) pot/?l replicated six times. There were no significant differences between nematode inoculum densities and oil volumes used. However, all oil treatments suppressed nematode populations and resulted an increase in root mass tissue. Compared with control groups, among the oils, thyme (%2.82) and garlic (%5.53) yielded the lowest galling on the roots when their contacts with plant tissues were avoided during the applications. Rosemary, mint, and sesame treatments were less effective in reducing galling. Compared with control groups, thyme (2.46) and garlic (2.50) yielded again the lowest egg masses. Such oil studies conducted in control conditions need to be repeated in the field and greenhouse conditions to see the possible differences because nematodes and essential oils could be influenced by different experimental conditions. Application of a rate of 50 µl/plant of thyme and garlic essential oils in the field or greenhouses could give the best results in root nematode control and be a alternative to the current nematicides.