Kaolin kil (iince örtü kaplama teknolojisi) uygulamasının yüksek sıcaklık stresi altındaki karpuzlarda (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum & Nakai) bitki büyüme ve gelişimi üzerine etkisi
The effects of kaolin clay application on the growth and development of water melon plants ((Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum & Nakai) grown under high temperature stress
  1. Tez No: 252554
  2. Yazar: MERVA YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAT ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kaolin kil, güneş yanıklığı, yüksek sıcaklık, karpuz, Kaolin clay, sun damage, high temperature, watermelon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmada kaolin kil uygulamasının yüksek sıcaklık stresi altındaki karpuzda (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum & Nakai cv. Tartan F1) bitki büyüme ve gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır.Kaolin kil uygulaması 20 Haziran tarihinde başlamak üzere 1 kez yada 10 gün aralıklarla 2 veya 3 kez olmak üzere bitkilere püskürtme şeklinde yapılmıştır. Suda eritilerek kullanılan kaolin kil 1. uygulamada % 5'lik, 2. ve 3. uygulamalarda % 2.5'luk olarak uygulanmıştır. Uygulama yapılmayan bitkiler tanık olarak değerlendirilmiştir. Denemede, bitki yaprak sıcaklığı, bitki gövde uzunluğu, meyve sıcaklığı, yaprak stoma iletkenliği, meyvede suda çözünebilir kuru madde miktarı, bitki toprak üstü aksamı yaş ve kuru ağırlıkları, güneş yanıklığı olan meyve oranının tespiti, meyve ağırlığı ölçüm, tartım ve analizleri yapılmıştır. Kaolin kil uygulamaları meyvedeki suda çözünebilir kuru madde miktarını, meyve ağırlığını ve bitki kuru ağırlığını etkilememiştir. Buna karşın yaprak sıcaklığı, meyve sıcaklığı, stoma iletkenliği, gövde uzunluğu ve bitki toprak üstü organları yaş ağırlığı kaolin kil uygulamalarından ve uygulama sayısından istatiksel anlamda önemli ölçüde etkilenmiştir. Yaprak ve meyve sıcaklığı uygulama yapılan bitkilerde kontrol bitkilerine göre daha düşük bulunmuştur. Kaolin kil uygulanan bitkilerde stoma iletkenliği ve gövde uzunluğu azalırken, toprak üstü organları yaş ağırlığı artış gösterirken, güneş yanıklığı görülen meyve sayısı azalmıştır. Kaolin kil uygulamasının etkileri uygulama sayısı arttıkça daha belirgin olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of kaolin clay application on the growth and development of water melon plants ((Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum & Nakai cv. Tartan F1) grown under high temperature stress. Kaolin clay was applied once or two or three times at 10-day intervals starting from June 20. Kaolin clay was solved in water and sprayed with a dose of 5 % for single application and of 2.5 % for double or triple applications. Plant and fruit temperature, plant height, fruit length and width, leaf stomata conductance, total soluble solid content of fruit juice, fresh and dry weights of above-ground plant organs, sun damage percentage on fruits and fruit weight were measured. Kaolin clay applications did not affect the total soluble solid content of fruit juice and plant dry weight and fruit weight, However, leaf and fruit surface temperatures, leaf stomata conductance, plant length, and fresh weight of above-ground plant organs were significantly affected by the doses used of kaolin clay and by the number of application. Leaf and fruit surface temperatures of kaolin clay sprayed plants were lowest than those of the control plants. Kaolin clay application decreased the stomatal conductance and stem length of plants, but increased the fresh weight of above-ground plant organs. Kaolin clay applications decreased the number of sun damaged plants The effects of kaolin clay applications on several parameters were apparent with the increasing number of applications.