Sade dondurmada gastroenterit yapan bazı bakterilerin varlığı
Presence of various gastroenteritis bacteria in plain ice cream
  1. Tez No: 252556
  2. Yazar: ESİN DERELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TURGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aeromonas spp, Campylobacter spp, E. coli, E. coli O157:H7, Gastroenterit, Sade dondurma, Aeromonas spp, Campylobacter spp, E. coli, E. coli 0157:H7, Gastroenteritis, Plain ice cream
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışma, Kahramanmaraş'ta üretime sunulan sade dondurma örneklerinde gastroenterit yapan bazı bakterilerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 60 adet sade dondurma örneği Aeromonas spp., Campylobacter spp., E. coli ve E. coli O157:H7 yönünden incelenmiştir.Yapılan analizler sonucunda incelenen 60 adet sade dondurma örneğinde Campylobacter türlerine rastlanmazken, 11 örnekten (%18,3) Aeromonas türleri, 4 örnekten (%6,7) E. coli, 1 örnekten ise (%1,7) E. coli O157:H7 izole edilmiştir.Aeromonas türleri ile kontamine olduğu saptanan 11 sade dondurma örneğinin 7'si (%63,6) Aeromonas hydrophila, 3'ü (%27,2) Aeromonas sobria ve 1'i (%9,2) Aeromonas caviae olarak identifiye edilmiştir.Kahramanmaraş'taki dondurma üreticilerinin dondurma üretiminin her aşamasında hijyen kurallarına, personel hijyenine ve sunum aşamasında meydana gelebilecek kontaminasyonlara daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Ayrıca işletmelerde HACCP ve GMP prensipleri esas alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to research various gastroenteritis bacteria in plain ice cream in Kahramanmaraş. For this purpose 60 plain ice cream samples were used to search for Aeromonas spp., Campylobacter spp., E. coli and E. coli 0157:H7.Campylobacter spp. was not detected in plain ice cream samples. Aeromonas spp. were found to be in 11 samples (18.3%). From these isolates 7 of were identified as Aeromonas hydrophila, 3 of were Aeromonas sobria and 1 of was Aeromonas caviae. E. coli and E.coli 0157:H7 were found to be in 4 samples (6.7%) and 1 sample (1.7%), respectively.Ice-cream Manufacturers in Kahramanmaraş have to pay more attention to hygienical rules at every stage of ice cream production, personal hygiene and contaminations during sales. In addition HACCP and GMP principles in the enterprises should be based.