Kahramanmaraş yöresi su kaynaklarının mikrobiyolojik kirliliğinin belirlenmesi
Determination of microbiological contamination of Kahramanmaraş area water resources
  1. Tez No: 252571
  2. Yazar: YASİN YAKICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyolojik kirlilik, Koliform bakteriler, Antibiyotik dirençliliği
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş yöresinde bulunan 12 su kaynağından alınan numunelerde Enterobacteriaceae grubuna ait bakteriler, toplam aerob, toplam koliform, fekal koliform sayıları araştırılmış, izolatların antibiyotiklere dirençlilikleri ve çoklu antibiyotik dirençliliği (MAR) belirlenmiştir. Farklı 12 yüzey su kaynağından elde edilen 96 adet izolatın biyokimyasal testler sonucunda, 55'inin Escherichia coli, 25'inin Klebsiella spp. ve 8'inin Citrobacter spp., 8'inin Enterobacter spp. olduğu tespit edilmiştir. İzole edilen suşlarda disk diffusyon metoduna göre, Amficillin, Cefoxitin, Ceftriaxone, Streptomycin, Clarithromycin ve Oxacillin antibiyotiklerine karşı dirençlilik testi yapılmış olup, antibiyotik hassasiyet testine tabi tutulmuş olan izolatların %96,9'unun Oxacillin'e, %57,3'ünün Clarithromycin'e, %41,7'sinin Streptomycin'e, %27,1'inin Ampicillin'e, %6,3'ünün Ceftriaxone'a, %4,2'sinin Cefoxitin'e dirençlilik gösterdikleri saptanmıştır. Su örneklerinin yapılan kimyasal analizinde Fe, NO2 ve NH4 miktarları tespit edilmiş, en yüksek Fe 4,4504 mg/L ile 1 nolu istasyonda, en yüksek NO2 oranı 2,7936 mg/L ile 2 nolu istasyonda ve en yüksek NH4 ise 12,395 oranı ile 6 nolu istasyonda belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, number of the bacteria belonging to Enterobacteriaceae in samples taken from 12 water resources in Kahramanmaraş area, number of total aerob, number of total coliform, number of total fecal coliform were examined and their antibiotic resistance and multible antibiotic resistance of isolates were determined. Results abtained from biochemical tests of 96 isolates have shown that of the isolates were E. coli, 25 were Klebsiella spp., 8 were Citrobacter spp., 8 were Enterobacter spp. According to the disc diffusion method, the isolates, were tested for resistance tests against Amficillin, Cefoxitin, Ceftriaxone, Streptomycin, Clarithromycin and Oxacillin antibiotics, were carried out in 96.9% Oxacillin, 57.3% Clarithromycin, 41.7% Streptomycin, 27.1% Ampicillin, 6.3% Ceftriaxone, 4.2% Cefoxitin. Rates of Fe, NO2 and NH4 in the chemical analysis of water samples are did determined, the most value of Fe is the 4,4504 mg/L in the 1 station, the most value of NO2 is 2,7936 mg/L in the 2 station, the most value of NH4 is 12,395 mg/L in the 6 station.Key Words : Microbiological contamination, Coliform bacteria, Antibiotic resistance.