Alaşehir ve Salihli bağ topraklarının alınabilir potasyum analizlerinde değiştirilimiş 1N amonyum asetat yöntemine alternatif yöntemlerin belirlenmesi
Determination alternative the chemical extraction methods instead of modified 1N ammonium acetate method which using the determination available potassium contents in grape soil of Alaşehir and Salihli
  1. Tez No: 252616
  2. Yazar: ÖZGÜR KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ZEKİ ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: potasyum, kimyasal analiz metodları, bağ toprakları, yöntem, potassium, chemical analysis methods, grape soils, method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma 28808 ha alan kaplayan Türkiye üzüm üretiminde büyük bir tarımsal potansiyele sahip Alaşehir ve Salihli bağ topraklarının alınabilir potasyum miktarlarının tayininde halen kullanılan değiştirilmiş 1N NH4OAc yöntemine alternatif olarak kullanılacak en uygun yöntem veya yöntemleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla değiştirilmiş 1N NH4OAc yöntemi ile 10 ayrı kimyasal potasyum analiz yöntemi (yeni denenen yöntemlerle birlikte) arasındaki ilişkiler (maliyet, korelasyon, regresyon) incelenmiştir. Alaşehir ve Salihli bağ topraklarından toplam 40 ayrı (20 Alaşehir, 20 Salihli) yerden, 0-25 cm derinlikten alınan toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir.Araştırmada, Alaşehir bağ toprakları alınabilir potasyum belirlemelerinde kullanılan değiştirilmiş 1N NH4OAc yöntemi ile, 10 ayrı kimyasal potasyum analiz yöntemi arasındaki ilişkilerin karelasyon katsayıları 0.848** ile 0.997** arasında değişim göstermiştir. Korelasyon katsayılarının büyüklüğüne göre yapılan sıralamada 0,5M (NH4)2SO4 (r=0,997**), 0.3M (NH4)2SO4 (r=0,996**) ve 0.5N NH4OAc (r=0,996**) yöntemleri ilk sıraları alan yöntemler olarak belirlenmiştir.Araştırmada, Salihli bağ toprakları alınabilir potasyum belirlemelerinde kullanılan değiştirilmiş 1N NH4OAc yöntemi ile, 10 ayrı kimyasal potasyum analiz yöntemi arasındaki ilişkilerin karelasyon katsayıları 0.874** ile 0.998** arasında değişim göstermiştir. Korelasyon katsayılarının büyüklüğüne göre yapılan sıralamada 0,3M (NH4)2SO4 (r=0,998**), 0,5M (NH4)2SO4 (r=0,998**) ve 0,5N NH4OAc (r=0,998**) yöntemleri ilk sıraları alan yöntemler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was undertaken with the aim of studying to determine the most suitable alternative method or methods to the modified 1N NH4OAc which is used in determining the available potassium contents of grape soils in Alaşehir and Salihli (28808 ha.) which are two important grape production center of Turkey. In order to accomplish the objective, Modified 1N NH4OAc method was correlated with 10 different (with new tried methods) chemical methods and compared economically. Soil samples were taken at 0-25 cm depth from 40 different (20 Alaşehir, 20 Salihli) grape soils in Alaşehir and Salihli. Some of the chemical and physical properties of these soils were analyzed.Correlation coefficients of the modified 1N NH4OAc and the 10 chemical methods used for Alaşehir grape soils were found between 0.848** ile 0.997**. Among the chemical methods used in this study, 0.5M (NH4)2SO4 (r=0,997**), 0.3M (NH4)2SO4 (r=0,996**) ve 0.5N NH4OAc (r=0,996**) methods were superior in succession.Correlation coefficients of the modified 1N NH4OAc which used the 10 chemical methods used for Salihli grape soils were found between 0.874** ile 0.998**. Among the chemical methods used in this study, 0.3M (NH4)2SO4 (r=0,998**), 0.5M (NH4)2SO4 (r=0,998**) ve 0.5N NH4OAc (r=0,998**) methods were superior in succession.