Farklı işlem görmüş kuru meyvelerde su aktivitesinin değişimi üzerine araştırmalar
Researches on changes of water activity in dried fruit exposed to different treatments
  1. Tez No: 252617
  2. Yazar: SAADET KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, su aktivitesi, sıcaklık, Dried fig, dried apricot, raisin, water activity, temperature
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kurutulmuş meyve üretimi ve ticareti açısından önemli bir yere sahip olan ülkemiz, özellikle güneşte kurutulmuş incir, kayısı ve üzüm bakımından Dünya'da lider konumdadır. Araştırma, bu ürünlerde kaliteyi özellikle depolama sırasında ortaya çıkabilecek bozulmaları ve mikotoksin oluşumunu etkileyen önemli bir faktör olan su aktivitesinin (aw), meyvenin su içeriği ve sıcaklıkla olan ilişkilerini incelemekte ve farklı işlem görmüş kuru meyvelerde uygulanan işlemlerin etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada her birinden 30 örnek olmak üzere farklı nem düzeyine sahip natürel (işlenmemiş) (%11.959-26.051) ve işlenmiş (%13.931-27.712) incir, kükürtlü (%23.127-32.845) ve natürel (kükürtlenmemiş) (%19.113-25.587) kayısı ve potasyum karbonat (potasa) eriyiğine bandırılarak (%9.389-19.641) ve bandırılmadan kurutulan natürel (bandırılmamış) (%11.743-19.393) çekirdeksiz üzüm örnekleri alınarak 15, 25 ve 35 oC deki su aktivitesi değerleri ve üründeki su miktarı incelenmiştir. Elde edilen nem ve su aktivitesi değerleri incelenen kuru meyveler açısından kuru incirin ve natürel kuru kayısının daha riskli ürünler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey posess a significant place in the world dried fruit production and trade and is a leader especially in respect to sun-dried figs, apricot and raisins. The research aims to investigate the relationship between water activity (aw), a parameter that affects quality lossess especially during storage and mycotoxin formation, fruit moisture content and temperature and to asses the effect of different processes that dried fruit undergo on these relationships. The experiment is designed to determine the water content (%) and water activity levels in 30 samples with different moisture contents at 15, 25 and 35 oC in each variable: natural (unprocessed) (11.959 % - 26.051 %) or processed (13.931 % - 27.712 %) figs, sulphur treated (23.127 % - 32.845 %) or natural (untreated) (19.113 % - 25.587 %) apricots and raisins dipped in potassium carbonate (9.389% - 19.641 %) or undipped (11.743 % - 19.393 %) raisins. Obtained result display increased risks in respect to dried figs and naturally dried apricots.