Bootstrap yönteminin regresyon analizinde kullanımı ve diğer yöntemlerle karşılaştırılması
The usage of the Bootstrap method in regression analysis and its comparison with other methods
- Tez No: 252651
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SAVAŞ SAZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Bootstrap, regresyon, uzun kuyruklu simetrik dağılım, uyarlanmış en çok olabilirlik, en küçük kareler, Bootstrap, regression, long-tailed symmetric distribution, modified maximum likelihood, least squares
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Orijinal veri setinden yeniden örnekleme yapan yöntemlerin (yeniden örnekleme yöntemleri) bir çeşidi olan bootstrap, parametre tahmin edicisinin standart hatasını tahmin etmede, özellikle tahminci kompleks ise ve standart yaklaşımın uygun olmadığı zaman veya çok kusurlu olduğunda kullanılır. Regresyonda ise bazı uygulamalarda belli başlı varsayımlar geçersiz olabilir. Bu durumlarda bootstrap, özellikle regresyon modelindeki parametrelerin kompleks tahmincilerinin varyansını bulmada yardımcı olur.Bootstrap, bazı özel dağılımların doğrusal regresyon modeli için Uyarlanmış En Çok Olabilirlik (MML) tahmin edicisi ve klasik En Küçük Kareler (LS) tahmin edicisinin varyansını tahmin etmede kullanıldı. Karşılaştırma yapmak amacıyla değişik dağılım modelleri altında klasik ve tahmin edilmiş varyanslara dayalı güven aralıkları simüle edilip güç değerleri karşılaştırıldı. Sonuçlara göre regresyonda bootstrap yönteminin kullanımının daha gerçekçi sonuçlar verebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The bootstrap is a form of a larger class of methods that resample from the original data set and thus are called resampling procedures. The bootstrap is useful for the estimation of the standard error of the parameter estimator, particularly when the estimator is complex and standard approximations are not appropriate or too inaccurate. In the regression case in some applications certain key assumptions may be violated. This is where the bootstrap can help especially to find the variance of the complex estimators of the parameters in the regression model.Bootstrap method is used to approximate the variance of the Modified Maximum Likelihood (MML) estimators and the classical Least Squares (LS) estimators for the linear regression model for some specific distributions. Confidence intervals based on the classical and the estimated variances have been simulated and compared with respect to their powers. The results show that using bootstrap method in regression can give more realistic results.