Sıçanlarda renal iskemi/reperfüzyon sırasında oluşan oksidatif stres hasarına karşı karvakrolün olası koruyucu etkilerinin incelenmesi
The examination of protective effects of carvacrol against damage of oxidative stress during induced experimental renal ischemia/reperfusion in rats
  1. Tez No: 252662
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDİHA CANBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi/reperfüzyon, karvakrol, böbrek, antioksidan, serbest radikal, Ischemia/reperfusion, carvacrol, kidney, antioxidant, free radical
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışmasında sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan böbrek İskemi/reperfüzyon (İ/R) hasarında karvakrolün olası koruyucu etkilerini araştırıldı.35 adet erkek Spraque dawley sıçanlar rasgele seçimle 5 gruba ayrıldı (n=7). Grup I (Kontrol grubu), Grup II (İ/R + serum fizyolojik), Grup III (İ/R + Zeytinyağı), Grup IV (İ/R + Zeytinyağı + Karvakrol) ve Grup V (İ/R + Zeytinyağı+Karvakrol) olmak üzere 5 grup düzenlendi. Ksilazin (10 mg/kg) ve ketamin (70 mg/kg) anestezisi altında Grup I dışındaki bütün sıçanlara sağ böbrek nefrektomisi uygulandı. Sıçanlara oral olarak 1 hafta boyunca günde bir kez olmak üzere serum fizyolojik (Grup II) zeytinyağı (Grup III) ve karvakrol (Grup IV-V) verildi ve ardından bu gruptaki sıçanlarda 45 dakika İskemi / 24 saat Reperfüzyon işlemi gerçekleştirildi. Deney sonunda kan örnekleri ve böbrek dokuları hızla bütün gruplarda alındı. Grup II' de BUN (Blood urea nitrogen), kreatinin, Malondialdehit (MDA), Nitrik oksit (NO) seviyelerinin ve Miyeloperoksidaz (MPO) enzim aktivitesinin arttığı görüldü ve bu böbrek dokularına ait Süperoksit dismutaz (SOD), Katalaz (CAT), Glutatyon peroksidaz (Gpx) izoenzim aktivitelerinde de Grup I' e göre artış tespit edildi. Histopatolojik incelemede ise Grup II' de tübüller arasındaki yapıda genişlemeler ve hücre parçalanmaları görüldü. İmmunhistokimyasal değerlendirmelerinde Grup II' de Nitrik oksit sentetaz (İNOS) çok yoğun iken, Grup V' de bu yoğunluğun neredeyse hiç oluşmadığı saptandı. Grup V'deki Histolojik ve biyokimyasal değişikler bu grupta İ/R hasarının büyük ölçüde önlendiğini gösterdi.Çalışmanın sonucu, karvakrolün oral uyulanan 50 mg/kg dozunun İ/R hasarında koruyucu etkili olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The possible protective effects of carvacrol in experimental renal ischemia/reperfusion (İ/R) injury in rats were investigated in this thesis.A total of 35 male Sprague dawley rats were divided into 5 groups by randomized selection (n=7). Five groups were designed that Group I (Control), Group II (I/R+salin solution), Group III (I/R+olive oil), Group IV (I/R+olive oil+carvacrol) and Group V (I/R+ olive oil +carvacrol). Right nephrectomies were performed under xylazine (10 mg/kg) and ketamine (70 mg/kg) anesthesia in all groups rat except Group I. Saline (Grup II), olive oil (Grup III) and carvacrol (Grup IV-V) were given orally in this groups rats every day along a week and after that 45 minutes of Ischemia and 24 hours of Reperfusion were applied to these rats groups. At the end of the experiment, blood samples and kidney tissues were quickly taken from rats belonging to all of the groups. Blood urea nitrogen (BUN), creatinine, Malondialdehyde (MDA), Nitric oxide (NO) levels and Myeloperoxidase (MPO) enzyme activity were increased in Group II and belonging to the kidney tissue Superoxide dismutases (SOD), Catalase (CAT) Glutathione peroxidase (Gpx) isoenzyme activity were increased compared to Group I. Histopathological examinationin in Group II were observed that expansion in the structure between the tubules and cell fragments. Although immunohistochemical evaluation in Group II at iNOS (Nitric oxide synthases) was determined very density, this density was not found in Group V. Histopathological and biochemical changes in Group V show that I/R injures were prevented.The results of this study have demonstrated that carvacrol (50 mg/kg per os) prevents renal I/R injury.