Tilapia nilotica'da histopatolojik ve biyokimyasal değişikliklere neden olan pestisit toksisitesi üzerinde askorbik asidin koruyucu ve iyileştirici etkileri
Protective and recovery effects of ascorbic acid on pesticide toxicity induced histopathological and biochemical changes in Tilapia nilotica
- Tez No: 252737
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİF İPEK CENGİZ SATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Su Ürünleri, Biochemistry, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, Alfa cypermethrin, Tilapia nilotica, Histopatolojik etkiler, Biyokimyasal parametreler, Ascorbic acid, Alpha cypermethrin, Tilapia nilotica, Histopathological effects, Biochemical parameters
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Alfa cypermethrin çok yaygın bir şekilde kullanılan piretroid insektisitlerden biridir. Deneysel çalışma için altı grup seçildi. Bu gruplar kontrol grubu, aseton kontrol grubu, 0.22 ?g/l konsantrasyonlu ve temel diyetli grup, 0.22 ?g/l konsantrasyonlu ve askorbik asit ilaveli grup, 0.44 ?g/l konsantrasyonlu ve temel diyetli grup, 0.44 ?g/l konsantrasyonlu ve askorbik asit ilaveli gruplardır. Bunu pestisitsiz su içerisinde 15 günlük bir iyileşme süreci izledi. İyileşme sürecinde ise tüm gruplar askorbik asit ilaveli diyetle beslendi. Cypermethrin uygulama ve iyileştirme evresinde askorbik asitin koruyucu ve iyileştirici etkisini ölçmek için uygulamanın 10. ve 20. günü, iyileştirmenin 15. günü histopatolojik ölçümler, uygulamanın 10. ve 20. günü ve iyileştirmenin 7. ve 15. günü biyokimyasal ölçümler yapıldı. Solungaçlarda sekonder lamellerde epitel hipertrofisi, epitel hiperplazisi, epitel ayrılması ve ödem, aneurizm, sekonder lamellerde füzyon gibi lezyonlar gözlendi. Sinüsoidlerde kan tıkanması, bulanık şişme, piknotik çekirdek, vakuoler dejenerasyon ve nekroz gibi lezyonlar karaciğerde gözlendi. Böbrekte bulanık şişme, vakuol oluşumu, glomerulusta atrofi, hemapoetik dokuda piknotik çekirdek, hiyalin damla dejenerasyonu, Bowman mesafesinde genişleme ve nekroz gibi lezyonlar gözlendi. Lezyonların şiddeti artan pestisit konsantrasyonuna ve temel diyete bağlı olarak artış gösterdi. Değişikliklerin çoğu geri dönüşümlüydü. Ancak iyileştirme periyodu sonrasında da histopatolojik lezyonlar mevcuttur. Biyokimyasal ölçüm olarak protein ve glikojen analizi yapıldı. Protein için kas, karaciğer ve solungaç, glikojen için kas ve karaciğer örnekleri alındı. Uygulama evresinde 0.22 ?g/l ve 0.44 ?g/l konsantrasyonlu ve temel diyetli gruplarda protein seviyesi azaldı ve 0.22 ?g/l konsantrasyonlu ve askorbik asit ilaveli grupta protein seviyesi ile kontrol arasında fark yoktu. İyileştirme periyodunun 7. ve 15. günü tüm gruplarda protein seviyesi arttı. Benzer şekilde uygulama evresinde 0.22 ?g/l ve 0.44 ?g/l konsantrasyonlu ve temel diyetli gruplarda glikojen seviyesi azaldı ve 0.22 ?g/l konsantrasyonlu ve askorbik asit ilaveli grupta glikojen seviyesi ile kontrol arasında fark yoktu. İyileştirme periyodunun 7. ve 15. gününde tüm gruplarda glikojen seviyesi arttı.
Özet (Çeviri)
Alpha cypermethrin is one of the most widely used pyretroit insecticides. Six groups were chosen for experimental work. These groups were control group, acetone control group, 0.22 ?g/l concentration and with basal diet group, 0.22 ?g/l concentration and with ascorbic acid supplementation group, 0.44 ?g/l concentration and with basal diet group, 0.44 ?g/l concentration and with ascorbic acid supplementation group. The fish were allowed recovery period of 15 days in pesticide-free water. All groups were fed with ascorbic acid suplementation diet during recovery period. During alpha cypermethrin treated and recovery period, histopathologic parameters were studied in treated period of 10 th and 20 th day and 15 th day of recovery period, as well as the biochemical parameters in treated period of 10 th and 20 th, and 7 th and 15 th day of recovery period, in order to measure recovery and protective effects of ascorbic acid. Histopathological lesions such as epithelial hypertrophy, epithelial hyperplasia, oedema, epithelial lifting, aneurism of secondary lamellae and fusion of secondary lamellae were observed in gills. Blood congestion in sinusoids, cloudy swelling, pyknotic nuclei, vacuolar degeneration, necrosis were observed in liver. Lesions such as cloudy swelling, vacuolation, atrophy in glomerulus, pyknotic nuclei in the hematopoietic tissue, hyaline droplet degeneration, expansion of space inside the Bowman?s capsule and necrosis were observed in kidney. Severity of lesions increased with increased pesticide concentration, also depending on basal diet. Most of the changes were reversible, but there were histopathological lesions after recovery. Biochemical measurements for protein and glycogen analysis were carried out. For protein analysis muscle, liver, gill and for glycogen analysis liver, muscle of tissue samples were taken. In treated period, protein levels decreased with 0.22 ?g/l and 0.44 ?g/l concentration and with basal diet groups, protein levels didn?t vary between the control groups and with 0.22 ?g/l concentration and with ascorbic acid supplementation group. 7 th and 15 th days of recovery period, protein levels increased in all groups. Similarly, in treated period glycogen levels decreased with 0.22 ?g/l and 0.44 ?g/l concentration and with basal diet groups, glycogen levels didn?t vary between the control groups and group with 0.22 ?g/l concentration and with ascorbic acid supplementation. In 7 th and 15 th days of recovery period glycogen levels increased in all groups.