Yeni İş Kanununda normal ve normali aşan çalışma süreleri
Usual and unusual working time in New Labor Law
  1. Tez No: 253010
  2. Yazar: MÜGE ARACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma süresi, Fazla sürelerle çalışma, Fazla çalışma, Working time, working in extra time, overworking
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde işçinin korunma ihtiyacı ve gerekleri geçmişe oranla farklı bulunmaktadır. İşçilerin korunması sadece kendisinin değil aynı zamanda işletmenin faaliyet yeteneği, dünya pazarındaki rekabet gücünün korunmasını da gerekli hale getirmektedir. Bu durum çağdaş iş hukukunda uzlaşma gereksinimini daha fazla ortaya çıkarmaktadır. Bu uzlaşma gereksinimi iş hukukunun katı kurallarının esnekleştirilmesini gündeme getirmektedir. Bu nedenle 1475 saylı kanundan farklı olarak 4857 sayılı İş Kanununda çalışma süreleri konusunda bir takım önemli esnekleştirmelere gidilmiştir.Bu çalışmanın araştırma problemi olan normal ve normali aşan çalışma süreleri işçi ve işveren açısından önemli olduğu gibi, normali aşan çalışma süreleri istihdam politikaları açısından ülke ekonomisini yakından ilgilendirmektedir. Normali aşan çalışmalar işçiler açısından ek gelir kaynağı olarak görüldüğünden, uygulamada sıkça hukuka aykırı fazla çalışma yaptırılabilmektedir. Fazla çalışmaların işçiler tarafından ek gelir kaynağı görülmesinin yanında istihdama etkisi de önemsenmeyecek kadar çoktur. Bu nedenlerden dolayı çalışma sürelerinin düzenlenmesi işçi, işveren ve ülke ekonomisi açısından önemli bir konudur.Bu konu düzenlenirken, litaratür taramasına ek olarak, Yargıtay kararlarından yararlanılmış , 4857 sayılı İş Kanununun maddelerine ve Yönetmeliklere dayalı olarak incelemeler yapılmıştır.Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda, İşverenlerin daha rahat koşullarda rekabet edebilmeleri için çalışma süreleri esnekleştirilip, fazla çalışmalar düzenlenirken, işçinin korunması ilkesi her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Esnekliği sağlamak adına fazla çalışmaları teşvik edici aşırı önlemlerden de kaçınılmalıdır. Aynı işin çalışma sürelerini uzatarak az personelle yapılmasının istihdamı azaltacağı, fazla çalışmanın suiistimal edilebileceği ve böylece ülkenin istihdamını etkileyeceği dikkate alınmalıdır. Nitekim ülkemizde ücretlerin düşük olması, ekonomik istikrarsızlık ve kayıt dışılık fazla çalışmayı işçi ve işveren açısından cazip hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Protection of workers and necessities for it in our days are pretty different from the past. Protection of workers has become a necessity not only for itself but for ability of management activity and protection of competitive capacity in global market. This has made quite important the conciliation requirement in modern labor law. Conciliation reqirement has brought elasticizing of stern principles of labor law. For this reason, as being different from Labor Law, No. 1475, some elasticizing opertations have been made in Labor Law, No. 4857.Usual and unusual working time that is the resarch problematic of this study, is very important in points of labor and employers and overworking time is very related to the country?s economy in term of employement policies. As Overworking is deemed as additional income bracket source in terms of workers, in practice it is frequently seen against law. Besides overworking is deemed as additional income bracket by workers its effect on employement is very large. Fort his reason, arrangement of working time is quite a subject in points of labor, employer and country?s economy.While this subject is arranged in addition to literature reviews supreme courts decisions are discussed and some research have been made on Labor Law, No.4857 and Regulations.At the result of research that has been made in this frame while working time is being elasticsized for competing of employers in easier conditions and arranging overworking protection of labor principle have to be always taking into consideration. It must be avoiding extra measures for supplying elasticisizing in order to promote overworking. By extending of working time of the same job will be lesser employment and overworking will be abused and the employment of the country will affected negatively. As a matter of fact, lower wages in our country as well as economical instability and unregistry have made overworking attractive for labor and employers.