Deyim öğretimde gösteri tekniğinin etkililiği
Effects of using demonstration on teaching idioms
- Tez No: 253044
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil, ana dili, kelime dağarcığı, deyimler, gösteri tekniği
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada, öğrencilerin sözcük dağarcığını zenginleştirme etkinlikleri içerisinde deyim öğretiminde gösteri tekniği uygulamasının etkililiği araştırılmıştır.Araştırmada deneysel yöntem kullanılmıştır. Bunu amaçla İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesi Karlıtepe İlköğretim Okulu yedinci sınıflarından biri deney biri kontrol grubu olmak üzere iki çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışmaya 80 öğrenci katılmıştır, çalışmalar on hafta süreyle iki grupta da araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Ders kitaplarında yer alan deyimler kontrol grubunda kitapta yer alan etkinliklerle deney grubunda ise gösteri tekniğiyle işlenmiştir.Araştırmada öğrencilere akademik başarı testi uygulanmıştır. Ölçekler öğrencilere uygulamadan önce ön test, uygulamadan sonra son test olarak uygulanmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar SPSS (Statistical Package for Social Science) programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin çözümünde t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Sonuçlar .001 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre;?Deney ve kontrol gruplarını akademik başarısını ölçen ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık yoktur.?Kontrol grubunun son test puan ortalamaları ön test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir.?Deney grubunun son test puan ortalamaları ön test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir.?Deney grubunun son test puan ortalaması kontrol grubu son test puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksektir.
Özet (Çeviri)
In this study, effectiveness of using demonstration technique to teach idioms, as an activity to enlarge students? vocabulary repertoire, is examined.Experimental method is used in this study. An experiment and a control group have been formed at Karlıtepe primary school at Gaziosmanpaşa, İstanbul. There are 80 subjects in the study and two investigators have been worked for 10 weeks. Idioms have been thought by activities stated in the book in control group and by demonstration technique in experiment group.In the study, academic achievement test has been applied to students. The test has been applied to the students as pre and post test.Data have been evaluated by using SPSS (Statistical Package for Social Science). T-test and variance analysis have been used to analyze data. The results have been evaluated in 0.001 significance level.According to result of the study;?There is not significant main difference between pre-test scores of experiment and control groups.?Post test score average of students in control group is significantly higher than their pre-test score average.?Post test score average of students in experiment group is significantly higher than their pre-test score average.?Post test score average of students in experiment group is significantly higher than post test score average of students in control group.