Perceived power of matrix managers and its effects on project success in IT departments of Turkish banks utilizing matrix structure
Matris organizasyon yapısındaki Türk bankaları bilgi teknolojisi departmanlarında matris yöneticileri hakkındaki güç algısı ve proje başarısı üzerindeki etkileri
- Tez No: 253169
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKAN EKE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Matris Organizasyonlar, Proje Başarısı, Sosyal Güç, Güç Algısı, Proje Yönetimi, Matrix Organizations, Project Success, Social Power, Power Perception, Project Management
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Matris organizasyon, bilgi işleme talepleri ile ilgilenen çeşitli alternatiflerden biridir (Galbraith, 1973). Çoklu emir komuta sistemi içeren bir organizasyon çeşididir (Davis, Lawrence, 1977). Diger taraftan güç, bir kişinin, diğer bir kişi üzerinde, onun için önemli olan ödüller ve cezalar yolu ile yaptırımlarda bulunma isteği ve yeteneği şeklindeki etkileme potansiyelidir (Emerson, 1962; Hersey, Blanchard, Johnson, 1996). Bu araştırmanın amacı, matris yapıda çalışan Türk banka bilgi teknolojisi departmanlarında, proje calışanlarınca algılanan proje başarısı ve matris yöneticilerin (fonksiyonel ve proje yöneticileri) gücü arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bankalarda, 2007 ve 2008 yıllarında tamamlanan tüm projeler arastirma çerçevesi olarak belirlenmiştir. Fonksiyonel ve proje yöneticisi hakkındaki güç algısını ölçmek icin Rahim'in (1988) Rahim Lider Güç Envanteri (RLPI) enstruman olarak kullanılmıştır. RLPI, French ve Raven (1959) tarafından tanımlanan beş güç kaynağını (zorlayıcı, ödüllendirici, yasal, uzman, benzeşim/karizmatik) ölçen 29 sorudan oluşur. Proje çalışanlarınca algılanan proje başarısını ölçmek için Dvir ve Shenhar'in (2002) proje başarı anketi kullanılmıştır. Proje başarı anketi, proje verimliliği, müşteri üzerindeki etki ve iş başarısı boyutlarını ölçen 9 soru içermektedir. Araştırma göstermiştir ki beş güç kaynağı arasında, fonksiyonel yöneticinin yasal gücü ile proje başarısı arasında bir ilişki vardır. Araştırma, proje yöneticisinin benzeşim/karizmatik gücü ile proje başarısı arasında da bir ilişki bulmuştur. Projeye ayrılan çalışma zamanı yüzdesi, toplam iş deneyimi, şirketteki toplam iş deneyimi, yaş, cinsiyet gibi proje çalışanına ait bazı demografik özelliklerin signifikansları da araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Matrix organization represents one of several alternatives for dealing with the requirements for information processing (Galbraith, 1973). It is any organization that employs a multiple command system (Davis, Lawrence, 1977). Power, on the other hand, is the potential for influence that is based on one person?s ability and willingness to sanction another person by manipulating rewards and punishments important to that person (Emerson, 1962; Hersey, Blanchard, Johnson, 1996). The objective of this research is to examine the relation between project success and power of matrix managers (functional and project managers) as perceived by project members in information technology departments of Turkish banks operating under matrix structure. All projects completed in year 2007 and 2008 within those banks have been defined as the sampling frame. In order to measure the perceived power of functional and project manager, Rahim?s (1988) Rahim Leader Power Inventory (RLPI) has been used as the instrument. RLPI survey contained a total of 29 questions measuring the five power bases (coercive, reward, legitimate, expert, and referent) as defined by French and Raven (1959). In order to measure the project success as perceived by project members, the project success questionnaire of Dvir and Shenhar (2002) has been used as the instrument. Project success questionnaire contained 9 questions for the following three dimensions: project efficiency, the impact on customer, and business success. The research showed that among five power bases, there is a relationship between legitimate power of functional managers and project success. The research also found that there is a relation between referent power of project managers and project success. Significance of certain project member demographics like percentage of work time allocated to project, total work experience, work experience in the firm, age, and gender have also been investigated.