Hedge muhasebesi ve finansal türev ürünler: Karşılaştırmalı bir uygulama
Hedge accounting and financial derivative products: A comparative application
- Tez No: 253187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ELİTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS, TFRS, hedge muhasebesi, finansal türev ürünler, TMS, TFRS, hedge accounting, financial derivative products
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşen dünyada, muhasebe standardizasyonun önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Muhasebe biliminin kapsadığı konuları incelerken bu standardizasyonları göz ardı etmemek gerekmektedir. Aksi halde yapılan çalışmalar gerekli bilgilerle desteklenmeyecektir.Bu çalışmasının amacı, TMS/TFRS bağlamında hedge muhasebesini, finansal türev ürünleri ve bu ürünlerin muhasebe kayıtlarını kapsamlı bir şekilde incelemek ve genel uygulama sonucunda karşılaştırmalı analiz yaparak farklılık sağlamaktır. Çalışmanın ilk bölümünde TMS/TFRS bağlamında hegde muhasebesi gerekli literatür taraması eşliğinde sunulacaktır. İkinci bölümde yine TMS/TFRS bağlamında finansal türev ürünler ve bu ürünlerin muhasebe kayıtları, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri doğrultusunda ele alınacaktır. Son bölümde ise, finansal türev ürünlerin karşılaştırmalı analizi yapılacaktır.Sonuç olarak, ele alınan finansal türev ürünlerin birbirlerine olan üstünlükleri genel bir değerlendirme eşliğinde ifade edilecektir.
Özet (Çeviri)
The importance of the accounting standardization is increasing day by day. These standardizations must not be ignored while examining the subjects of accounting science. If they are ignored the studies which have done are not supported with needed knowledge.The purpose of this study is to examine the hedge accounting in the context of TMS/TFRS, to examine the financial derivative products and the record of these products in an extensive way, and to provide discrepancy by doing comperative analyze in the consequence of general application. In the first part of the study, the hedge accounting in the context of TMS/TFRS will be presented accompanied with needed literature scanning. In the second part, again in the context of TMS/TFRS the financial derivative products and record of these products will be handled by means of generally accepted accounting principles. In the final part, the comperative analyze of the financial derivative products will take place.In conclusion, the relative priorities of handled financial derivative products will be expressed by means of a general evaluation.