Türkiye Türkçesinde yüklem
Verb in Turkish of Turkey
- Tez No: 253197
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cümle, cümlenin ögeleri, yüklem, özne-yüklem uygunluğu, Sentence, elements of sentence, predicate, subject-predicate compliance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde (Yüklemin Tanımı, Özellikleri ve Yapısı) yüklemin tanımı yapılmış, yüklem olan sözcükler (isim, sıfat, zamir vd.) tek tek ele alınmıştır. Ayrıca yüklem türleri üzerinde durulmuştur.İkinci Bölümde, yüklemin durumu cümle çeşitlerine göre değerlendirilmiştir. Yüklemin türüne göre cümleler; isim ve fiil cümlesi, yüklemin yerine göre cümleler; kurallı ve devrik cümle, yapılarına göre cümleler; basit cümle, birleşik cümle, girişik cümle, karmaşık cümle ve ara cümle, anlamlarına göre cümleler; olumlu cümle, olumsuz cümle ve soru cümlesi alt başlıklarında işlenmiştir.Üçüncü Bölümde ise özne ? yüklem uygunluğu konusu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is composed of three chapters. In the first chapter, the description of predicate with its structure and characteristics is represented. Words (noun, adjective, pronoun etc.) that can be predicate are examined one by one. Besides, the types of predicate are studied.In the second chapter, the state of predicate is evaluated based on the types of sentences. The sentences based on the types of predicate, namely noun and verb sentences; the ones based on the place of predicate, namely regular and inverted sentences; the ones based on their structure, namely simple, compound, complex, complicated and sub-sentences and finally the ones based on their meanings namely positive, negative and interrogative sentences are all studied as parts of this chapter.In the last chapter, subject-predicate compliance is studied.