Nakit yönetiminde yeni oluşumlar doğrudan borçlandırma sistemi ve toplu ödeme sistemi üzerinde bir uygulama
New solutions on cash management an application on direct debiting system and collective payment system
  1. Tez No: 253221
  2. Yazar: NİHAL KİREÇTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit Yönetimi, Doğrudan Borçlandırma Sistemi, Toplu Ödeme Sistemi, Cash Management, Direct Debiting System, Collective Payment System
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın araştırma problemi, işletmelerde nakit yönetiminin önemi ve işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen nakit yönetimi ürünlerinin şirketlere olan etkisini incelemek olarak ifade edilebilir. Bir şirketin uyguladığı yanlış tahsilat politikası şirketin alacaklarını göreceli olarak yüksek gösterirken şirketin mali yapısı hakkında da yanıltıcı bilgi verebilir. Diğer taraftan, şirketler tarafından kullanılan geleneksel ödeme sistemleri hem gereksiz iş yükü hemde yüksek maliyet sonuçlarını doğurabilir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı şu sorulara bir cevap bulmak olarak ifade edilebilir:a) Şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen ve etkin nakit yönetimi için kullanabileceği nakit yönetimi çözümleri nelerdir?b) Nakit yönetimi çözümlerinden Doğrudan Borçlandırma Sistemi ve Toplu Ödeme Sistemi'ni kullanmak şirketlerin lehine bir durum mudur?Bu sorulara cevap ararken literatür taramasına ek olarak otomotiv sektöründe yer alan yabancı ortaklı bir üretim firması ?örnek olay? olarak incelenmiştir. Veri edinmede örnek olay yönteminin tercih edilmesinin temel gerekçesi şudur; Türkiye'de nakit yönetimi ürünlerini kullanan kurumsal şirket sayısının fazla olması sebebiyle tek firmaya odaklanarak elde edilecek karşılaştırmalı sonuçlar ile genelleme yapmak metodolojik olarak mümkün gözükmektedir. Bu kapsamda, tahsilat tarafında Doğrudan Borçlandırma Sistemi seçilmiş, Şirket'in tahsilat yönetimi ile ilgili mali verilerinden yola çıkılarak yeni sistemin alacak devir hızına ve tahsil süresine etkisi incelenmiştir. Ödeme tarafında ise Toplu Ödeme sistemi seçilmiş ve operasyonel iş yükü ve maliyet açısından geleneksel sistem ile karşılaştırılmıştır.Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda, şirketlerin hem tahsilat hem de ödeme tarafında kullanmış oldukları yeni sistemlerin, şirketlerin finansal yapıları da dahil olmak üzere her süreçte olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Geleneksel yöntemler ile kıyaslandığında, kullanılan yeni sistemler özellikle operasyonel iş yükü ve maliyetlerde azalış, tahsilat garantisi, tahsil süresinde düşme, hatalı işlem sayısında azalma gibi olumlu etkileri ile dikkat çekmektedir. Bu yönüyle bakıldığında çalışmanın bulgularının şirketler için oldukça önemli olduğu söylenebilir ve deneyimler neticesinde oluşan geribildirim olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The research problem of this study considers analysing the importance of the cash management and effects of the new solutions on cash management which are developed in accordance with the demands of the companies. A wrong collection policy applied by the companies could indicate the trade receivables relatively high; also it could give misleading information about the financial structure of the companies. On the other hand, traditional payment systems used by the companies could cause both unnecessary work load and cost increase. In this respect, the objective of this study can be stated as to come up with an answer to these questions;a) What are the new cash management solutions which are developed in accordance with the companies? demand in order to apply effective cash management?b) Is it beneficial for the companies to use these new solutions such as Direct Debiting System and Collective Payment System?In order to answer these questions, in addition to literature review of a joint venture firm manufacturing in automotive sector is researched as a case study. The basic reason to prefer case study as the data collection method is as follows;Since there are too many corporate companies using these solutions of cash management in Turkey, it seems methodologically possible to make generalization by focusing on one firm and get comparative results. In this respect, on the receivables side Direct Debiting System is selected, and the effects of the system on the receivables turnover and the days account receivables are analysed by using the financial datas related with the receivables management. On the payment side, Collective Payment System is selected and is compared with the traditional payment system in terms of operational work load and cost.As a result of this study, it is observed that these new systems, used both on collection and payment side, have positive effects on all work processes including financial structures of companies. Compared with the traditional systems, these positive effects can be summarized as decrease in operational work load and costs, collection guarantee, decrease in days account receivables and decrease in number of transaction errors. In this respect, it can be said that the finding of the study have quite important for the companies and can be considered as a feedback arised from experiences.