Türkiye'de ihracat yapan firmaların finansman yöntemleri: Bankacılık kanalı ve/veya sermaye kanalı açısından inceleme
Financing methods of exporting firms in Turkey: An analyze in terms of banking channel and/or capital channel
  1. Tez No: 253335
  2. Yazar: YILDIZ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DEĞİRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracatın Finansmanı, Finansal Hiyerarşi, Panel Koentegrasyon, Finance of Export, Pecking Order, Panel Cointegr
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Sermaye yapısıyla ilgili kararlar finans literatüründe geniş yer almaktadır. Bu çalışma ihracatçı firmaların finansman kararlarının oluşumunu, Finansal Hiyerarşi (Pecking Order) Teorisi ile ilişkili olarak açıklamaya çalışmaktadır. Finansal hiyerarşi teorisinde firmalar iç kaynaklarını dış kaynaklarına tercih etmektedirler. Eğer dış kaynağa ihtiyaçları var ise, teoriye göre, borç kullanımını hisse senedi ihraç etmeye tercih etmektedirler.Bu çalışmada Türkiye'de 1997-2008 yılları arasında yer alan birinci ve ikinci 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan firmaların ihracat/toplam satış, kısa vadeli banka kredileri büyüme oranı, uzun vadeli banka kredileri büyüme oranı, sermaye büyüme oranları arasındaki ilişki ?panel koentegrasyon? analizi ile incelenmektedir. Analiz döneminde kesintisiz olarak birinci ve ikinci 500 kuruluş arasına giren firmalar tespit edilerek dengeli bir panel oluşturulmuş ve analiz bu firmalardan elde edilen veriler dikkate alınarak yapılmıştır. Ele alınan serilerde birim kök olup olmadığı Im-Peasaran-Shin testi ile analiz edilmiştir. Son olarak panel koentegrasyon analizi gerçekleştirilmiştir. 1997-2008 yılarında yıllık verilerin kulanıldığı çalışmanın sonucuna göre veriler arasında uzun dönemde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Decisions about the structure of capital have a large scale in finance literature. This study is related to the theory Pecking Order, one of the explanations concerning the financing decisions formation of export firms. In the Pecking Order Theory, firms prefer internal to external funds, and debt to equity if external funds are needed.In this study the relation between export/total sales, the growth rate of short run bank credit, the growth rate of long run bank credit, the growth rate of equity of firms that are ranked among the first and second 500 industrial firms in Turkey for the 1997-2008 period is analysed by ?panel cointegration? method. A balanced panel is formed by considering firms that take their places in the first and second 500 industrial firms for the mentioned period. In the series used, existence of unit root is tested by Im-Peasaran-Shin test. Finally, panel cointegration process is implemented. The result of emprical study indicate that there is a significant long run relationship between mentioned variables in Turkey for annual data from 1997 to 2008.