Sol-Jel prosesiyle metal alkolatların kelat ligandlarla kompleksleştirilmesi
- Tez No: 25341
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ARPAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metafalkolat, Sol-jel prosesi, Metal alkoksit, Metal alcoholates, sol-jel process, Metal alkoxide
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bütün bileşikler kullanıldığı alanlarda teknik gelişmelerden ve rekabetten dolayı belirli bir zaman sonra yerini yeni bileşiklere bırakmaktadır. Yeni tür cam, seramik, inorganik, organik polimerlerin ve metallerin sentezlenmesinde önemli çalışmalar yapıldı. Cam- seramik ve organik polimerlere alternatif ORMOCERIer (Organically modified ceramics) geliştirildi. Polimerlerin ve seramiklerin özelliklerini bünyesinde taşıyan bileşiklerin, ORMOCEFVlerin sentezlenmesinde Sol-jel tekniği kullanılarak, metal alkolatların ve bunların türevlerinin kontrollü bir şekilde yapılan hidroliz-kondenzasyon ürünleri hazırlandı.Caltşmalarda.titanyumun değişik alkolatları [Ti(OEt)^. Ti(QBun)4], Zr(OPrn)^ ile AL(OBus)3 kullanıldı. Bu çalışmada; metal alkolatlar, - Kelat özeliği olan allil asetoasetat ve Cis-2-büten-1,4- diol ile kompleksleştirildi, a - Kompleksleştirilmiş metal alkolatların su ile hidroliz edilerek hidroliz reaksiyonları araştırıldı. Hidroliz reaksiyonlarının gidişi ve oluşan ürünlerin yapıları 1H-NMR. 13C-NMR, FT-IR- spektroskopileri.Karl-Fischertitrasyonu, ve ısıl analiz yöntemleriyle belirlendi
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Evidently all the compounds, Which are being used for some purposes, could be replaced by a new one due to the time and to the technical progress and development Considerable works have been carried out on the synthesizing glass, ceramic inorganic, organic polymers and metals. Organically modified ceramics (ORMOCERs) are used in a wide range instead of glass-ceramic and organic polymers. In the preparation of such compounds.metal alcoholates and their controlled hydrolysis- condensation products are performed. New materials have been prepared from metal alcoholates by using the sol-jel technique. Here, various alcoholates of titanium, fTifOEt)^, Ti(OBun)4]. ZrfpPr"),!) and AI(OBus)3 were used. In this study, the metal alcoholates have been treated in the following two different steps: - Complexation with chelat forming ligands;allyl acetoacetat and cis-2-büten-1,4-diol. - Hydrolysis with water followed by complexation. and the study of hydrolysis reactions. The course of the hydrolysis reactions and the structures of the products formed have been identified by ^H-NMR, ^C-NMR, FT- IR- spectroscopies, thermal analysis and Karl-Fischer titration techniques.