Parçalanmış ve tam aileye sahip ergenlerin yalnızlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The study of the adolescents loneliness levels who have broken family and whole family in terms of different kinds of vriable
- Tez No: 253467
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. METEHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, parçalanmış aile, ergenlik, Loneliness, broken family, adolescence
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı; farklı liselerde öğrenim gören parçalanmış ve tam aileye sahip ergenlerin yalnızlık düzeylerinin; cinsiyet, sınıf düzeyi, akademik başarı, yakın arkadaş sayısı, arkadaşlar ve aileyle kurulan ilişkilerden memnun olma durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir.Araştırmaya Adana ili Seyhan İlçesi'nde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi liselerde okuyan, 226 parçalanmış ve 226 tam aileye sahip toplam 452 öğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere Russel, Peplau ve Cutrona (1980) tarafından geliştirilen ve Demir (1989) tarafından Türkçe'ye uyarlanan UCLA Yalnızlık Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır.Öğrencilerin yalnızlık düzeylerinin yukarıda belirtilen değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla çift faktörlü varyans analizi tekniği kullanılmış, sonuçların anlamlı çıkması durumunda hangi gruplar arasında fark olduğunu belirlemek için Scheffe testi uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yalnızlık düzeyleri açısından, akademik başarısı yüksek, 9'dan fazla yakın arkadaşı olan, arkadaşlarıyla ve aileleriyle kurulan ilişkilerden çok memnun olan öğrenciler lehine anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Öğrencilerin yalnızlık düzeylerinde cinsiyete ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to study the adolescent?s loneliness levels who educate in different high schools and own broken and whole family in terms of gender, class level, academic success, close friend number, according to the level of satisfactionary among friends, and family?s relationships showing difference or not.Two hundered twenty six broken family?s students and two hundered twenty six whole family?s students who educate in public high schools which is tied to the Ministry of Education in Adana Seyhan 452 students participated. Personal information form was applied which was prepared by the researcher and UCLA Loneliness Scale which was adopted in Turkish in 1989 by Demir which was developed by Russel, Peplau and Cutrona (1980) was applied.Double factor variance analysis technique was used in order to determine the students loneliness levels which was indicated above in terms of showing differences or not in view of changeables, in the condition of the results being expressive Scheffe test was applied in order to determine the difference between the groups.According to the research result, in terms of students loneliness levels the students, whose academic success is high, has close friends more than nine, who have satisfied with the relationships with their friends and families was seen as a meaningful difference for students. No difference was found among the students loneliness levels not to gender and class level.