Computer-assisted teaching of the past simple and past participle forms of English irregular verbs
İngilizce düzensiz fiillerin 2. ve 3. hallerinin bilgisayar destekli öğretimi
- Tez No: 253495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKİ KÖMÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Düzensiz Fiiller, Bilgisayar Destekli Dil Öğrenme, Beyin Temelli Öğrenme, English irregular verbs, Computer assisted language learning, Brain based learning
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, insan beyninin doğal işlevleri üzerine odaklanan beyin temelli öğrenme çerçevesinde tasarlanmış, bilgisayar destekli dil öğrenme malzemeleri vasıtasıyla, yaygın kullanılan İngilizce düzensiz fiillerin öğrenme ve öğretimine, mümkünse, belli ölçüde katkıda bulunabilmek amacıyla iki araştırma sorusuna cevap bulmaya çalışmaktadır.Araştırmaya veri toplamak için, yarı-yapılandırılmış görüş bildirme anketi ve bu araştırma için yapılmış bilgisayar destekli dil öğrenme malzemeleri kullanılmıştır. Söz konusu anket katılımcılara elektronik postayla gönderilmiş malzemeler ise Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksek Okulunun internet sayfasında katılımcılara BDDÖ başlığıyla sunulmuştur.Bu araştırma sonucunda, Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksek Okulundaki İngilizce öğretmenlerinin İngilizce düzensiz fiilleri, liste ezberleme, düz gramer açıklama ve ders kitabındaki faaliyetleri takip gibi geleneksel şekillerde öğrettikleri ortaya çıkmıştır. Başka önemli bir sonuçta şudur; hepsi tecrübeli öğretmenler olsa da, katılımcılardan çok azı, derslerde eğitim amaçlı bilgisayar kullandıklarını bildirmişlerdir. Katılımcıların hepsi bu tür malzemelerin, öğrenciyi düzensiz fiilleri kolayca zevkle öğrenmeye teşvik edecek kadar faydalı olduğunu ve bütün katılımcılar bu tür malzemeleri kendilerinin de yapabilmeyi istediklerini ifade etmiştir.Kısaca bilgisayar destekli dil öğrenme malzemeleri, birçok yönüyle, tecrübeli İngilizce öğretmenleri tarafından kabul görmüştür.
Özet (Çeviri)
This study tries to find out the answers to the research questions in order to be able to make contributions, if any, to some extent to learning and teaching commonly used English irregular verbs with computer-assisted language learning (CALL) materials designed on the basis of brain-based learning principles.The semi-structured reflective questionnaire and the CALL materials created for this research were used to collect the data through two research questions. The mentioned questionnaire was emailed to the participants and the materials were presented to them on the Website of Sıtkı Koçman School of Foreign Languages under the title of CALL.Research findings showed that ELT teachers of Sıtkı Koçman School of Foreign Languages taught irregular verbs in traditional ways like list memorisation, explicit grammar explanation, and course book activities, and that almost no teachers knew about computer assisted language learning. Another significant result obtained was that very few of them used computers in classes for educational purposes although they were all experienced teachers.The participants of the study agreed that the CALL materials were useful enough to motivate students to enjoy learning irregular verbs easily, and that they all wanted to be able to design and use such materials.In brief, CALL materials for English irregular verbs seemed to be accepted by experienced ELT teachers for several reasons.