Bilgisayar destekli öğretim üzerine sistematik bir derleme
A systematic review of computer assisted instruction
- Tez No: 356831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLAN GÜLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Bilgisayar Destekli Eğitim, Uzaktan Eğitim, Computer Assisted Instruction, Computer Assisted Education, Distance Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırmanın amacı bilgisayarın Türkiye'de ve Dünya'da eğitimde kullanımının tarihsel bir perspektifle incelenmesi, geçmişten günümüze bilgisayarın eğitim ve öğretimde nasıl kullanıldığı ile ilgili formatların anlatılmasıdır. Araştırmada bu amaca uygun olarak sistamatik derleme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini bilgisayar destekli öğretimi tarihsel bir perspektifle inceleyip, güncel teknolojik gelişmelerin eğitimde kullanımına değinen kaynaklardan; 81 akademik kitap, 47 akademik makale, 15 lisansüstü tez, 15 kongre bildirisi, 13 resmî veri ve istatistik, 11 İnternet sayfası verisi, 8 yazılım, 2 gazete ve 1 rapor oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Bilgisayarın Türkiye'de ve Dünya'da eğitimde kullanımının, tarihsel bir perspektifle incelenmesi ve geçmişten günümüze bilgisayarın eğitim ve öğretimde nasıl kullanıldığı ile ilgili kitaplar, akademik makaleler, İnternet siteleri, resmi yayınlar ve istatistikler taranmış ve kullanılmıştır. Araştırmada Türkiye ve Dünya'da bilgisayar ve bilgisayar destekli öğretimin tarihçesi incelenmiş, bilgisayar destekli öğretimde kullanılan formatlar anlatılmış, İnternet ve yeni teknolojik gelişmelerin bilgisayar destekli öğretimi nasıl etkilediğine değinilmiş ve bilgisayar destekli öğretim yazılımlarının nasıl geliştirildiği ele alınmıştır. Araştımanın sonucuna göre bilgisayarların öğretmene rehberlik ve yönlendirme görevlerinde yardım ederek yükünü azalttığı, öğrencilerle birebir ilgilenme fırsatı sunarak zaman, mekân, maliyet gibi unsurlarda büyük tasarruf sağladığı varsayımlarının, yapılan çalışmalar ve uygulamalar sonucunda, araştırmacılar tarafından kabul edildiği görülmüştür. Farklı bilgisayar destekli öğretim formatlarının; öğrencinin öğrenme stili, hızı, yeteneği, kapasitesi, yöntemi gibi bireysel öğrenme özelliklerinin tespiti ve bu tespitlere uygun öğretim ortamlarının hazırlanmasına yönelik uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olduğu anlaşılmıştır. Günümüzde bilgisayar teknolojilerinde mobil teknolojilerin ağırlık kazanmasına rağmen, bilgisayar destekli öğretimin bu alanda istenen seviyede olmadığı kanaatine varılmış ve bu alanda daha doyurucu akademik çalışmalar yapılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present thesis is: to investigate the use of computers in education in Turkey and around the world from a historical perspective and to discuss about computer assisted instruction formats and how to use the computers in education and instruction, from past to present. The research model of this study is systematic review model. This research sample is composed of 81 academical books, 47 scientific papers, 15 doctoral dissertations and master thesis, 15 congress handouts, 13 official data and statistics, 11 web pages, 8 softwares, 2 newspapers and 1 report which investigate computer assisted instruction from a historical perspective and mention the use of recent technological developments in education. In this study, document analysis technique has been used for data collection. Academic books, scientific papers, magazines, the Internet and websites, official publications and statistics about how to use computers in Turkey and around the World in education have been scanned and used. The study has examined the history of the computer assisted instruction in Turkey and the World, has explained the formats used in computer assisted instruction, has discussed how the Internet and new technological developments effect the computer assisted instruction and has mentioned how to develop the softwares of computer assisted instruction. Acccording to the results of this study, it has been occured that the assumptions as computers reduce the burden of teachers by helping them in their guidance and orientation tasks, produce great savings on elements such as time, place, cost by providing the teacher the opportunity to deal with one student at a time, are accepted by the researchers as a consequence of the studies and implementations conducted. In this study, it has been found computer assisted instruction in different formats, can help designating the student's personal traits like learning styles, speeds, capabilities, capacities, methods, and developing appropriate applications for the preparation of appropriate teaching environments. Today, although mobile technologies gain weight in computer technologies, it is deduced that computer assisted instruction is not at the desired level in this area, it is proposed that academic researches in this area can be conducted.