Kazakistan turizm sektöründe e-ticaret: Seyahat acentaları ve otellerde bir uygulama
E-commerce in tourism sector in Kazakhstan: Practice on hotels and travel agencies
- Tez No: 253554
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU SELİN YİLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, İnternet, Oteller, Seyahat Acentaları, Kazakistan, E-trade, Internet, Hotels, Travel Agencies, Kazakhstan
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Uluslararası bilgisayar ağlarında son yıllarda yaşanan gelişmeler, internet'in kullanımını her alanda kullanılmasına olanak sağlamıştır. Turizm işletmeleri de pazarlama, satış geliştirme, ucuz maliyetle uluslararası bazda tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmek için internet ortamından yoğun bir şekilde yararlanmaktadırlar. İnternet, müşterilerle istedikleri zaman kolayca rezervasyon yapma imkanı sağlayarak, müşteri ile turizm işletmesi arasında doğrudan iletişim kurmasını sağlamaktadır.Bu çalışmada elektronik ticaret kavramı değinilmiş, otellerde ve seyahat acentalarında internetin önemi araştırılmış ve Kazakistan'da otellerde ve seyahat acentalarında elektronik ticaret kullanımı incelenmiştir. Veriler anket yöntemiyle toplanmış ve anket verilerinin analizinde SPSS 15.0 for Windows paket programından yararlanılmıştır ve frekans dağılımı, crosstabs ve T-Test analizi kullanılmıştır. Sonuçlar literatür taraması yoluyla elde edilen bilgiler doğrultusunda yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments in international computer networks in recent times have provided the possibility of using the Internet in every field. The tourism management also gains from the Internet media intensively with a view to carrying out the activities introducing marketing, sales development and low finances on international level.The Internet facilitates direct communication between clients and the tourism management by providing the clients with the possibility of making the reservation easily at any convenient time.E-trade and internet notions were touched, the importance of the internet in hotels and travel agencies, e-trade and internet use in hotels and travel agencies in Kazakhstan were examined in this study. The data were gathered by questionnaire and SPSS 15 for Windows was utilized to analyze the data of the survey and frequency distribution, cross tabs and T test were used. The results were interpreted through the information in literature research.