Kazakistan turizm sektörünün bölge ülkeleri içindeki rekabet gücü: Ulaştırma altyapısı itibariyle bir değerlendirme
The competition power of Kazakhistan's tourizm sector compared to the regional countries: An evaluation of infrastructure in transportation
- Tez No: 584426
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN HALİS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, turizm, altyapı, ulaşım, teknoloji, Kazakhstan, tourism, infrastructure, transportation, technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Günümüz dünyasında yüksek turizm potansiyeline sahip çoğu ülkenin iktisadi anlamda kalkınması ve ihtiyaç duyduğu döviz girdisini sağlaması için istihdam seviyesini, pazar payını ve ulusal anlamda elde ettiği gelirleri arttırılması gerekmektedir. Bundan dolayı birçok ülke uluslararası turizm sektöründe birbirleri ile amansız bir rekabet içerisine girmektedir. Ulusal rekabet gücü kavramının değişik boyutları çeşitli disiplinlerden pek çok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Ekonomi disiplini, rekabet kavramını uluslararası düzeyde ülkenin makroekonomik göstergeleri ışığında inceleme konusu yaparken, işletme disiplini, firma sektör ve ulusal düzeyde rekabetin uluslararası boyutu ile ilgilenmektedir. Bir başka ifadeyle iki farklı disiplin farklı analiz birimlerini inceleme konusu yaparak ulusal rekabet gücünü açıklamaya çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak, farklı disiplinler ulusal rekabet gücünün farklı dinamiklere bağlı olarak açıklamakta ve sonuca ilişkin farklı yorumlarda bulunabilmektedir. Bu çalışma hem ekonomi disiplini açısından hem de işletme disiplini açısından ulusal rekabet gücünün bağlı olduğu dinamikleri dikkate alarak, Kazakistan'ın, Avrasya bölge ülkeleri içindeki turizm sektörünün rekabet gücünü altyapı ve ulaştıma altyapısı çerçevesinde açıklamaya çalışmaktadır. Özellikle ülkelerin gelişmişlik durumlarının farklılığı ve bu gelişmişlik farklılığının bir sonucu olarak turizm sektörünün rekabet gücünü ulaştırma ve lojistik altyapıya ilişkin dinamiklerle açıklama gerekliliği önemlidir. Bu amaçla birincil ve ikinci veri kaynaklarından ede edilen veriler analiz edilerek mukayeseli olarak Kazakistan'ın rekabet gücü ortaya konulmaya çalışılmştır. Birincil veri kaynaklarının tasarımında Porter'in rekabet gücü analizi metodolojisi kullanılmıştır. Bu bağlamda devletin çeşitli kademelerinde ve turizm sektöründe görev yapan yetkili kişilerle mülakat yapılmıştır. Mülakat sonucunda elde edilen sonuçlar çalışmanın son bölümünde incelenmiş ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's world, high tourism potential level countries are obliged to increase their employment level, market share, and nationwide incomes for economic development and to provide the needed foreign currency incomes for themselves. Therefore, a lot of countries start a ruthless competition in international tourism sector. The various fragments of national competition power concept have been a huge interest for the researchers from different disciplines. The economy discipline focuses on the concept of competition on international level as taking the macroeconomic statistics of the countries, whereas the management discipline takes the levels of company, sector and nationwide competition's international topics' as a leading factor. In another words, two different disciplines take different statistics as a leading factor to explain the national competition level. In conclusion, different disciplines explain the national competition level in different dynamics and the perspectives and their findings may be different. This study, by considering both economical and marketing disciplines, is taking the national competition power's dynamics as a source. This study compares the different researches about Kazakhstan's tourism competition power and tries to explain it by comparing its infrastructure and tourism level among the Eurasian countries. Especially because of the differences of these countries' development levels the tourism sector's competition power is needed to be explained by the logistics and transportation infrastructure dynamics. For this purpose, the data from the first and second level sources were analyzed and aimed on showing the comparative statistics for the purpose of researching Kazakhstan's competition power. In the first data sources, Porter's competition power methodology is used for the planning. In this case, interviews with the government labors from different specialties and the tourism workers are done. In the conclusion of these interviews, the results were examined in the end of the research and some advices were listed and discussed.