Kazakistan Cumhuriyeti'nde yerel ve yabancı yatırımların turizm sektörünün gelişmesindeki yeri ve önemi
The importance and role of local and foreign investments in the development of the tourism sector in the Republic of Kazakhstan
- Tez No: 351071
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ZEKİ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Sermaye Yatırımları, Kazakistan Cumhuriyeti, SWOT, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Foreign Direct Investments, Republic of Kazakhstan, SWOT, Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Turizm sektörünün dünya ekonomisinde öneminin artması ve turizmin ülke ekonomisine sağlayacağı katkılardan dolayı, ülke turizme yönelik yatırımları artırmalıdır. Kazakistan da dahil olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin yatırım aşamasında karşılaştıkları büyük sorunlardan biri sermaye kıtlığıdır. Turizm sektöründe yatırımların yüksek risk içermesi ve turizm yatırımlarının kar sağlama sürecinin uzun olması, yerel yatırımcıların turizm sektöründe tecrübesinin olmaması, yabancı sermayeye olan ihtiyacı artırmaktadır.Bu çalışmada dünyada turizmdeki yabancı yatırımların ve Kazakistan Cumhuriyeti'nde yerel ve yabancı turizm yatırımlarının mevcut durumu incelenerek çok amaçlı karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), SWOT analizi ile beraber uygulanmıştır. Araştırmada turizm akademisyenlerine, yatırım acentelerine, turizm sektörü uzmanlarına uygulanan anket neticesinde katılımcıların görüşleri dikkate alınarak SWOT Matrisi stratejileri geliştirilmiş ve AHP metodu ile stratejilerin önem sırası tespit edilmiştir. Geliştirilmiş stratejiler, ülke turizm politikasının belirlenmesinde ve yabancı yatırımcıların turizm sektörüne yönelmesine destek olma açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The growing importance of the tourism sector in world economy, compel countries to increase the investments to this sector due to economic contribution. One of the main obstacles the developing countries face is the capital deficiency and Kazakhstan is no exception. The factors such as high risk evidence of investments, long profit making process and lack of experience of local investors make the foreign investments necessary.This study reveals the current situation of foreign investments in the world, local and foreign investments in Kazakhstan combining hybrid methods such as SWOT analysis and Analytic Hierarchy Process which is one of the multi-decision making methods.The survey was based on a questionaire sent to tourism academicians, investment agencies and tourism sector specialists. In view of the participants? replies SWOT matrix strategies were developed and the importance of the strategies were prioritized accordingly. The strategy is the first comprehensive and systematic strategy of its kind. The developed strategies facilitate in the determinance of tourism policies within the country and guide foreign investors to the tourism sector.