Avrupa Birliğinde dolaysız vergilerde vergi uyumlaştırması ve vergi rekabeti sorunu
Tax harmonization of direct taxes and tax competition problems in the European Union
- Tez No: 253657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DİLEYİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sosyal Hizmetler, Finance, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Vergi Rekabeti, Vergi Uyumlaştırması, Dolaysız Vergiler, Avrupa Birliği, Globalization, Tax Competition, Tax Harmonization, Direct Taxes, European Union
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
1980'li yıllardan itibaren hız kazanan küreselleşme olgusu ekonomik alandaki en önemli etkilerinden birini vergi sistem ve politikalarında göstermektedir. Küreselleşmenin hızlandırdığı rekabet sürecinde, vergiler de etkin bir araç olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmanın amacı, küreselleşme hareketleri ile ortaya çıkan vergi rekabeti, neden olduğu sorunlar, Avrupa Birliği üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri, olumsuz etkileri gidermek amacıyla üye ülkelerin rekabetin olumsuz etkilerinin en çok hissedildiği dolaysız vergilerde uyumlaştırma çabaları, gelinen nokta ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi vermektir.Küreselleşme hareketleri sonucu oluşan vergi rekabeti ile ilgili literatür gözden geçirilerek elde edilen bulgular, Avrupa Birliği sistemi içerisinde dolaysız vergilerde uyumlaştırma çabalarını yorumlamada kullanılmıştır.Sonuç olarak, küreselleşme ile ortaya çıkan vergi rekabeti, Avrupa Birliğinin bu rekabetin olumsuz etkilerinden kurtulmak ve serbest piyasa koşullarını sağlamak amacıyla dolaylı vergiler alanındaki ilerlemeyi dolaysız vergiler alanında gerçekleştirememiştir. Ancak, Lizbon Antlaşması ile karar almada nitelikli çoğunluk şartının, 40 politika alanını kapsar şekilde genişletilmesi ileriki tarihlerde dolaysız vergilerle ilgili karar almada bu yöntemin kullanılarak önemli ilerlemeler sağlanabilecektir. Ayrıca ileride birlik üyesi ülkelerin, vergi alanındaki yetkilerini Avrupa Birliği kurumlarına devrederek tam bir bütünlük sağlamayı hedeflediğini söyleyebiliriz.Türkiye ile Avrupa Birliği arasında, dolaysız vergilerde bir uyumsuzluk olmadığı, farklılıkların giderilmesinin ise üyelik sonrasına bırakıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of economic globalization which has accelerated since 1980's, has shown one of its most significant impacts on the tax system and policies. In the process of globalization accelerated competition, taxes are also used as an effective tool.Tax competition has emerged with globalization movement and caused some problems. This competition makes positive and negative effects on the European Union. Members of the European Union felt negative effects in indirect taxes mostly. European Union make harmonizations for overcoming this negative effects. The purpose of this study give information about the reached point and what measures should be taken for this problem.The literatur about tax competition which is sourced by globalization movement is overviwed. And it used for making interpretation about harmonization of indirect taxes in European Union.As a result European Union couldn?t get rid of the negative effects of competition and ensure the free market conditions in indirect takes on the contrary of direct taxes. However, the Lisbon Treaty with the decision in terms of a qualified majority of the 40 policy areas, covers the expansion of tax-related decisions in the immediate future dates using this method significant progress will be provided. In addition, the future of the alliance member states, the tax authority in the field of the European Union aims to ensure the integrity of institutions transferred to a full can say.Between Turkey and the European Union, in direct taxes is not a mismatch, then left to the membership of the resolve differences can be seen.