Avrupa Birliği vergi uyumlaştırması ve türk vergi sisteminin uyumu
European Union tax harmonisation and turkish taxation system harmony
- Tez No: 210365
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HABİB YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Vergi Uyumu, Türk Vergi Sistemi, Vergi, The European Union, Tax Harmonisation, Turkish Tax System, Tax
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Avrupa Birliği, uzun bir tarihi geçmisi olan, farklı topluluklara ait dinamikleri sürükleyen, ekonomik bütünlesme amacını yerine getirirken oldukça karmasık problemleri bir arada yasayan günümüzün en büyük topluluğudur. Altı ülke ile baslayan ve günümüzde yirmi yedi ülkeyi içine alan bu olusumun amacı, ortak siyasi ve ekonomik bir bütünlesme sağlamaktır. Avrupa Birliğine üye ülkelerde uygulanan vergi sistemlerinin uyumlastırılması konusu da bu bütünlesmenin bir gereğini olusturmaktadır. Öyle ki üye ülkeler arasında ortaya çıkabilecek bir haksız rekabetin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda üye ülkelerin vergi sistemleriyle ilgili yaptıkları uygulamaların genel olarak birbirinden farklı olmaması gerekmektedir. Kütüphane ve internet tabanlı kaynak arastırmasından olusan yerli ve yabancı eserler ile Avrupa Birliği'nin yerli ve yabancı arastırma merkezlerinden sağlanan bilgilerden yararlanılarak yapılan arastırmada ortak bir rekabet politikası olusturmak isteyen Avrupa Birliği'nin vergi uyumlastırmasında özellikle dolaylı vergiler açısından önemli mesafeler kaydettiği ancak dolaysız vergiler konusunda pek bir ilerleme sağlanamadığı anlasılmaktadır. Tam olarak uyumlastırmanın sağlanamamasının sebebi üye ülkelerin milli egemenliğini yitirmek istememeleridir. Avrupa Birliği'ne tam üyelik basvurusu yapmıs olan Türkiye açısından da vergi uygulamaları, üye ülkelerin Türkiye karsısında maruz kalabilecekleri haksız rekabet açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle Türkiye'de özellikle dolaylı vergiler konusunda yapılan çalısmalar sonucunda Türk vergi sistemi, Avrupa Birliği vergi müktesebatıyla kısmen uyumlu hale gelmis ancak dolaysız vergiler konusunda kayda değer bir ilerleme sağlanamamıstır.
Özet (Çeviri)
The European Union is the largest community, which has a long historic past, drags dynamics that belong to various communities, experiences quite complex problems all in one while it performs the aim of economic integration. The aim of this constitution which started with six countries and now includes twenty seven countries is to make the political and economic integration possible. The issue of the hamonisation of taxation system applied in the member countries of European Union constitutes a must for this integration. Therefore it is very important to prevent unfair competition which can occur among member countries. In this context, it is necessary that in general application which member countries put into practice related to their taxation system not be different. From our researches done by utilizing domestic and foreign works which were composed of source research based on the internet and library , we have concluded that there is no difference between the tax practices of member countries , but when we get further details, several differences come into existence. The reason for this is that member countries do not want to lose their national sovereignty. On this account the harmonisation studies among the member countries of the Union, especially in the indirect taxation, operate slowly. To Turkey, which applied to European Union for full membership , tax practices bear importance for unfair competition that member countries can face toward Turkey. Therefore, as a result of the studies done especially on indirect taxes, Turkish Tax System has been harmonized with the European legislation in part. But it has not been made noteworthy progress in respect of direct taxes.