Memur sendikalarının Türkiyenin AB üyeliğine bakışı(sağlık sendikaları örneği)
The approaches of the member of trade unions in Turkey to the membership of Turkey to the European Union (EU): The case of unions of public servants organized in the health services
  1. Tez No: 253687
  2. Yazar: YETKİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Sağlık Sendikaları, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği'ne Bakış, Trade Union, Trade Union Organized in the Health Services, European Union, Approaches to the European Union
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki memur sendikası üyelerinin Avrupa birliğine bakışı, teorik arka plan belirlendikten sonra, sendika üyelerinin sosyo- kültürel durumları, mevcut sendikal haklar, sendikal demokrasi, sendika içi demokrasi ve AB üyeliğinin sağlayabileceği düşünülen muhtemel sendikal haklar dikkate alınarak araştırılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda, konumuzla ilgili çalışmaya rastlanmamıştır. Literatürdeki çalışmalar daha çok konunun hukuki boyutunu ele alan çalışmalar olup konunun sosyolojik boyutunun eksikliği tespit edilmiştir.Türkiye'deki memur sendikası üyelerinin AB üyeliğine bakışını araştırmak amacıyla, 44 sorudan oluşan ?kişisel bilgi anketi? 600 kişilik bir örneklem grubuna uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki Sağlık Sendikaları oluşturmaktadır. Genel evren olarak ise memur sendikaları hedeflenmiştir. Tesadüfî örneklem yöntemi ile Ankara'daki Sağlık- Sen, SES, Türk Sağlık- Sen üyeleri arasından seçilen deneklerle araştırmanın örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırmada ?Türkiye AB'ye üye olmalı mıdır?? değişkeni, ?memur sendikası üyelerinin AB'ye bakışı? olarak adlandırılmış ve bağımlı değişken olarak belirlenmiştir. Yapılan anket çalışması sonucunda elde ettiğimiz veriler SPSS bilgisayar programında değerlendirilerek, hipotezler sınanmıştır.Sonuç olarak, deneklerin sosyo- kültürel durumları, sendikal demokrasi, sendika içi demokrasi, Türkiye'deki sendikal durum ve AB üyeliğinin sağlayacağı düşünülen muhtemel sendikal kazanımlar hakkındaki düşünceleri ile deneklerin ?Türkiye'nin AB üyeliğine bakışı? arasında önemli bir ilişki kurulmuştur.Bu çalışmada, Türkiye'deki memur sendikası üyelerinin Avrupa birliğine bakışı, teorik arka plan belirlendikten sonra, sendika üyelerinin sosyo- kültürel durumları, mevcut sendikal haklar, sendikal demokrasi, sendika içi demokrasi ve AB üyeliğinin sağlayabileceği düşünülen muhtemel sendikal haklar dikkate alınarak araştırılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda, konumuzla ilgili çalışmaya rastlanmamıştır. Literatürdeki çalışmalar daha çok konunun hukuki boyutunu ele alan çalışmalar olup konunun sosyolojik boyutunun eksikliği tespit edilmiştir.Türkiye'deki memur sendikası üyelerinin AB üyeliğine bakışını araştırmak amacıyla, 44 sorudan oluşan ?kişisel bilgi anketi? 600 kişilik bir örneklem grubuna uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki Sağlık Sendikaları oluşturmaktadır. Genel evren olarak ise memur sendikaları hedeflenmiştir. Tesadüfî örneklem yöntemi ile Ankara'daki Sağlık- Sen, SES, Türk Sağlık- Sen üyeleri arasından seçilen deneklerle araştırmanın örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırmada ?Türkiye AB'ye üye olmalı mıdır?? değişkeni, ?memur sendikası üyelerinin AB'ye bakışı? olarak adlandırılmış ve bağımlı değişken olarak belirlenmiştir. Yapılan anket çalışması sonucunda elde ettiğimiz veriler SPSS bilgisayar programında değerlendirilerek, hipotezler sınanmıştır.Sonuç olarak, deneklerin sosyo- kültürel durumları, sendikal demokrasi, sendika içi demokrasi, Türkiye'deki sendikal durum ve AB üyeliğinin sağlayacağı düşünülen muhtemel sendikal kazanımlar hakkındaki düşünceleri ile deneklerin ?Türkiye'nin AB üyeliğine bakışı? arasında önemli bir ilişki kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the approaches of the member of trade unions of public servants in Turkey to the membership of Turkey to the European Union (EU) by focusing on issues such as socio-cultural background of the member, current unionist rights, unionist democracy, democracy in the trade unions, and possible unionist rights if Turkey become a member of the EU.When searching literature for this topic, it is understood that current studies have usually concerned with the topic juristically. However, the topic has not been studied appropriately in terms of sociology and from the point of view of members of trade unions of public servants.The sample population of this study is composed of 600 members of trade unions of public servants organized in the health services. The data are collected with a ?personal information questionnaire form? including 44 questions about both personal and demographic characteristic of the employees and related issues mentioned above. The sample population is trade unions of public servants working in the health services. These are Sağlık-Sen, SES, and Türk Sağlık-Sen. The methodology of the study is to carry out a survey on sample chosen by chance. The question of ?should Turkey be member of the EU? is defined as ?the approaches of the member of trade unions of public servants to the membership of Turkey to the EU? and is singled out as the dependant variable of the study. The data obtained from sample survey are investigated by SPSS program on computer. The data are also analyzed with chi-square test.To sum up, an important relationship is found between the socio-cultural backgrounds of experimental, unionist democracy, unionist rights and acquisition and the approaches of the trade unions of public servants to the membership of Turkey to the EU.