Yatırımcılar açısından hisse senedi değerlemesi
Stock valuation for investors
  1. Tez No: 253698
  2. Yazar: ANIL GACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KABAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Piyasalar, Hisse Senedi, Hisse Senedi Değerlemesi, Etkin Piyasalar Hipotezi, Teknik Analiz, Temel Analiz, Financial Markets, Stock, Stock Valuation, Efficient MarketHypothesis, Technical Analysis, Fundamental Analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
? gereken değeri tek tek hisse senetlerine yatırım yapılarak bulunmamakta; hissesenetlerinden portföy oluşturularak riskin düşürülmesi ve portföyden yüksekgetiri elde edilmesi amaçlanmaktadır. Etkin piyasalar hipotezine göre hissesenetlerinin geçmişteki fiyatlar, gelecekteki fiyatların tahmininde kullanılamaz.Teknik analizde, hisse senetlerinin fiyatları piyasa tarafından belirlenmekte vefiyatlar belli bir trend haline devam etmekte; yatırımcılar da trendleri takipederek hisse senetlerine ne zaman yatırım yapıp ne zaman yapmayacaklarınakarar vermektedirler. Son olarak temel analizde ise ekonomik gelişmeler hissesenetleri fiyatları üzerinde etkili olmakta, yatırımcılar genel ekonomi analizi,sektörel analiz ve firma analizi yaparak hisse senetlerini alıp almama kararıvermektedirler.Bu çalışmada İMKB'den seçilen örnek bir işletmenin hisse senedineyatırım yapmayı düşünen bir yatırımcının temel analiz yöntemini kullandığıvarsayılmış, finansal oranlar yardımıyla ilgili şirketin 2004-2007 yıllarındakifinansal tabloları incelenmiş ve oran analizinde 2007 yılının diğer yıllara göredaha olumsuz olduğu görülmüştür. Dolayısıyla bu çalışmada tek bir hissesenedine yatırım yapmayı düşünen bir yatırımcı için finansal tablolar aracılığıile nasıl bir analiz yöntemi gerçekleştirildiği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Over the financial markets, savers who people or institutions transfertheir funds to the people or instutions who need funds over the money or capitalmarkets. In money markets, fund flow is in short term, but in capital marketsfund flow is in long term. At the same time, trading funds in capital marketsimplements with the securities. This securities include bond, stock, participatingshare, asset backed security, revenue partnership certificate and etc?In this respect, investors who invest in stocks would like to endure a sumof risk and would like to be the price of stock higher than when it bought.Accordingly, investors analyse the standart value of stocks with someapproaches. These aproaches are efficient market hypostesis, technical analysisand fundamental analysis. In efficient market hypostesis, the standart value ofstocks do not be analyised by the invest in stocks one by one, but aimed theminimum of risk creating a portfolio from stocks and would like to be higherreturn. Accoırding to the efficient market hypostesis, price of stocks in the pastdo not be used for the predicting of the future prices of stocks. In technicalanalysis, price of stocks are determined by the market and prices go by a trendand investors decide when they invest and do not invest in stocks by followingtrends. Finally, in fundamental analysis economic developments effect on stockprices and and investors analysis the macro economi, sector and company anddecide buying or selling stocks.In this study, an investor who thinks investing to the stock of an examplecompany in Istanbul Stock Exchange use the fundamental analysis and analysisthe financial statements of that company between 2004 and 2007 by the meansof financial ratios and in the analysis of financial ratio of 2007 is worse than theother years. Therefore, in this study shown that one by one stock investment foran investor.