Çokuluslu işletmelerde nakit yönetimi ve kuramsal bir uygulama
Cash management in multinational enterprises and a theoretical application
  1. Tez No: 253706
  2. Yazar: ÖZGÜR ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEHA SELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Birleşmeler, Çokuluslu İşletmeler, Finansal Yönetim, Nakit Yönetimi, Globalisation, Mergers, Multinational Enterprises, Financial Management, Cash Management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İşletmelerin yabancı ülkelerde yatırım ve ticari faaliyette bulunmaları çok eski zamanlara dayanmaktadır. 20'nci yüzyılın ilk yarısından itibaren küreselleşmenin yoğun etkisiyle uluslararası alandaki işletme birleşme ve devralmaları artmış, dünya çapında doğrudan ya da dolaylı yabancı yatırımlar büyük önem kazanmıştır.Son yıllarda işletmeler arasında çokuluslu işbirlikleri sıklıkla yaşanmaktadır. Az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerdeki pazarların cazibesi çokuluslu işletmelerin çeşitli şekillerde bu ülkelerde faaliyete geçmesinde etkili olmuştur. Yeni pazar arayışı, hammadde tedariki, yeni teknolojilerin transferi, üretim ve istihdam etkinliği çokuluslu işletmeler ve yerel ortaklar açısından karşılıklı etkileşim yaratmaktadır. Bu nedenlerden dolayı hem çokuluslu işletmeler açısından hem de yatırım yapılan ülke ile yatırıma konu olan ulusal işletme açısından birçok fayda sağlanmaktadır.Çokuluslu işletmelerin uyguladıkları etkin finansal yönetim ve nakit yönetimi politikaları dışa açılma, büyüme, birleşme / devralma, rekabet üstünlüğü konularında çokuluslu işletmelere büyük olanaklar ve avantajlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Investment and commercial operations of enterprises in foreign countries heads backs to old times. With the intense affect of globalisation, mergers and equisitions have increased since the first half of the 20th century, and direct, indirect foreign investments have gained high importance.In the recent years co-operations inbetween multinational enterprises takes place more often. Attraction of the developing and non-developed countries markets has been affective on the multinational enterprises preferences to work in these countries. The search for new markets, procurement of raw materials, transfer of new technologies, production and employment generates the interaction between the multinational enterprises and local companies. Because of reasons like the above provided, mutual benefits are provided for the multi national enterprises, for the country taking the investment and the local companies.The affective financial and cash management policies that the multinational enterprises have applied have provided them with huge advantages and opportunities in the fields of enlargement, mergers and equisitions, competitive advantage.