Örgütsel değişime açıklık ve örgütsel bağlılık ilişkisi
The relationship between openness to change and organizational commitment
  1. Tez No: 253707
  2. Yazar: SELİN ZADEOĞLULARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Değişime Açıklık, Örgütsel Bağlılık, Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Modeli, Örgütsel Değişim, İşyerinde Bağlılık, Openness to Change, Organizational Commitment, Three-Component Model of Organizational Commitment, Organizational Change, Commitment in the Workplace
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışanların değişime açıklığı ve örgütsel bağlılığı hakkında yapılan araştırmalara verilen önem her geçen gün artmaktadır. Bu yaklaşımın çeşitli nedenleri vardır. Örgütlerin artan rekabet ortamında kendini geliştirebilmesi için değişimleri takip etmesi ve çalışanlarının da değişimi desteklemesi gerekliliği, değişime açıklık konusunu önemli hale getirmiştir. Aynı zamanda çalışanların örgütsel bağlılığı örgütün hedeflerine ulaşmada önemli adımlardan biri haline gelmiştir. Yıllardan beri süren araştırmalar, örgütsel bağlılığın boyutlarıyla beraber incelenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.Bu çalışmada, bu iki önemli kavram arasındaki ilişkinin varlığı incelenmiştir. Öncelikle her iki konuda literatür taramasına yer verilmiş, sonrasında değişime açıklığın duygusal, davranışsal ve bilişsel boyutları ile örgütsel bağlılığın duygusal, davranışsal ve değer boyutları arasındaki ilişki, çeşitli çok uluslu organizasyonlarda çalışmakta olan 103 kişinin katımlıyla, iki ölçek ve demografik sorulardan oluşan bir anketle incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, örgütsel bağlılığın devamlılık bağlılığı boyutu ile değişime açıklığın duygusal tutum ve davranışsal tutum boyutları arasında anlamlı düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. Diğer boyutlar arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Researches about openness to change and organizational commitment are considered more important nowadays when compared to previous years. There are several reasons for this approach. First, to develop the organization in the fast changing competitive environment, organizations have realized the need for employees open to change to support the organization during change phases. Second, organizational commitment of employees has become one of the most important steps on the way of achieving organizational goals. The researches on organizational commitment have revealed that it should be covered with its three components.In this research, the relationship between these two important topics had been examined. First of all, literature review on these topics was done. Then, the correlation between the components of openness to change; affective, behavioral, cognitive; and the components of organizational commitment; affective, cognitive, behavioral; has been examined by a survey consisting of 2 scales and demographic questions. 103 people working for multinational organizations participated in the research. Regarding the outcomes of this research, there are significant correlations between continuance commitment and affective and behavioral attitude towards openness to change. There are not significant correlations between other components.