Kaynaklı imalat yapan işletmelerde uluslararası sertifikasyon sistemleri
International certification systems for the manufacturers of welded products
  1. Tez No: 253708
  2. Yazar: İHSAN BİLGE AYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak, İmalat, Kalite, EN ISO 3834, Sertifikasyon, Welding, Manufacturing, Quality, EN ISO 3834, Certification
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Küresel ekonomi için önemi büyük olan kaynak, mühendislikmalzemelerini sürekli bir yapı oluşturacak şekilde birleştirmek için kullanılanen güvenilir, verimli ve ekonomik imalat yöntemidir. Günlük yaşamda, yemekpişirilen tencereden, köprülere, raylı taşıtlara, otomobillere, uçaklara kadar birçok üründe kaynaklı birleştirmeler ile karşılaşılmaktadır. Bu tür yapıların veyaürünlerin kaynak olmadan imal edilmesi mümkün değildir.Özel bir proses olarak tanımlanan kaynağın en önemli zayıflığı içindetespiti zor olan hatalar bulundurabilmesidir. Bu hataların sadece bir kısmıtahribatsız muayene metodları ile tespit edilebilirken, kaynaklı bağlantılarınbeklenen dayanım ve kalite şartlarını sağlayıp sağlamadıkları tam olarakbelirlenememektedir. Kaynakta kalitenin imalat sırasında yaratılması ve tümprosesin etkin bir kalite sistemi tarafından kontrol edilmesi gereklidir. Bunedenle ISO 9001'in tek başına yetersiz kaldığı kaynak prosesinin yönetimikonusunda imalatçılar için uluslararası sertifikasyon sistemleri ve standartlarıoluşturulmuştur.Kaynak prosesinin etkin kontrolünün sağlanması konusunda EN ISO3834; her türlü imalata uygulanabilmesi, farklı kalite seviyelerinde tanımlanmışbölümlerden oluşması, ülkemizin de kabul edip uyguladığı Avrupa Birliğidirektif ve standartlarının gerekliliklerini karşılaması nedeniyle sertifikasyonsistemleri arasında ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmada kaynaklı imalat yapan işletmelerin uygulayabileceklerisertifikasyon sistemlerinin tanıtılması, sertifikasyon sistemlerine duyulanihtiyacın ortaya konması, sertifikasyonların işletmelere faydalarının altınınçizilmesi, sistemlerin hayata geçirilmesi sırasında üzerinde durulması gerekenkonuların açıklanması ve ülkemizdeki kaynaklı imalat yapan sektörlerindurumunu ortaya koyarak işletmeler için uygun sertifikasyon sistemlerininbelirlenmesi ile ilgili kriterlerin tanımlanması amaçlanmıştır. Ayrıcaçalışmanın, yeni bir sertifikasyon sistemini kurup uygulayacakorganizasyonlara veya halihazırda çalışan bir sisteme sahip olanlara darehberlik yapabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Having a great importance on global economy, welding is the mostreliable, efficient and economical manufacturing process to have a structuralintegrity while joining engineering materials. In many products/structures suchas kitchen utensils, bridges, rail vehicles, automobiles and aero planes, weldjoints are certain. Without welding such products/structures wouldn?t be made.As being a special process, welding has a significant weakness. It maycontain hard to detect discontinuities. While only a part of these discontinuitiescould be detected by using non-destructive tests, it can not be assessed preciselyif the weld joints meet the strength and the quality requirements. It?s crucialthat the quality be created during welding and the whole process be controlledby an effective quality system. As ISO 9001 is unable to manage the weldingprocess properly, international certification systems and standards on this topicare developed for the manufacturers.For efficient control of welding processes EN ISO 3834 has an emergingposition among the other certification systems because of the following reasons:It is applicable to all kinds of welded products; it has three quality requirementlevels; it meets the requirements of EU directives and standards which are alsoaccepted and implemented in our country.In this work it is aimed to introduce the certification systems for themanufacturers of welded products, to state the need for certification systems, tounderline the advantages of the certifications, to explain the important pointswhile applying the system and to define the criteria for the suitable certificationsystems by displaying the picture of the welded product manufacturers in ourcountry. It is also aimed to introduce a guideline for the organizations new tothe certification systems and for the organizations which already have acertification system in welding.