Varlık dergisinin düşün ve edebiyat dünyamıza katkıları (1938-1941 dönemi)
The contributions of Varlık periodical literary and philosophy world (1938-1941)
- Tez No: 253732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varlık, Yaşar Nabi Nayır, Literary Periods, Republic, Principles of Atatürk
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet döneminin en uzun soluklu dergilerinden Varlık dergisi üzerinde inceleme yapılmıştır. Çalışma, konunun genişliği sebebiyle dönemin siyasi, sosyal ve kültürel hareketliliği göz önünde bulundurularak Varlık dergisinin 121- 180. sayıları ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmanın amacı Varlık dergisinin edebiyat ve düşün dünyamıza katkılarını araştırmaktır. Girişte Varlık dergisinin yayın hayatına başladığı dönemin siyasi, sosyal ve kültürel panoraması çizilmeye çalışılmıştır. Ayrıca incelemenin sınırları içerisindeki siyasi, sosyal, kültürel ortama da değinilmiştir. Birinci bölümde dönemin edebiyat ortamı ele alınırken bu dönemde yayınlanan belli başlı edebiyat dergileri genel hatlarıyla değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Varlık dergisinin teşekkülü özellikleri üzerinde durulmuştur. Derginin yayın hayatına girişi, çıkış nedenleri, amacı ve ilkeleri, adı, şekil ve muhteva özellikleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra Varlık Yayınları ve Yaşar Nabi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde dergide yer alan edebi yazılar üç ana başlık altında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde Varlık dergisinin edebiyat ve düşün dünyamıza katkıları üzerine genel değerlendirmeler yapılmıştır. Varlık dergisi Atatürk ilkelerine ve devrimlerine sıkı sıkıya bağlanmıştır. Atatürkçü düşünceye ters düşmemek kaydıyla tüm yazar ve şairlere sayfalarını açmıştır. Özellikle genç yeteneklere destek olmuştur. Türk edebiyatının ve düşünce dünyasının geliştirilmesini ödev bilmiştir. Çalışmanın sonunda Varlık dergisinin 121- 180 sayılarının tahlili fihristi ek olarak verilmiştir. Çalışmanın temel hareket noktası Varlık dergisinin 121- 180. sayılarıdır. Varlık incelenirken yeri geldikçe biyografilere, edebiyat tarihlerine ve dönemin siyasi, sosyal, kültürel ortamını aydınlatacak kaynaklara başvurulmuştur. Periyodikler edebiyat ve düşün dünyamızın gelişmesinde önemli rol üstlenmişlerdir. Bu nedenle dergi ve gazeteler üzerine yapılacak çalışmalar Türk edebiyat ve düşün tarihini aydınlatıcı nitelikte olacaktır.Anahtar SözcüklerVarlık, Yaşar Nabi Nayır, Edebiyat Dergileri, Cumhuriyet, Atatürkçülük.
Özet (Çeviri)
In this study, a reserach has been made about Varlık, which is one of the most popular periodical. The study was limited to 121 and 180 numbers of the periodical due to the wide content of the political, social and cultural mobility. The aim was to search the contributions of the Varlık to the literary and philosophy world. In the introduction part, political, social and cultural panoromy of the period when Varlık has started its publication life. Political, social and cultural environment has also been mentioned within the study concept. In the first chapter, as literary environment has been covered, major literature publications in general content have been evaluated. In the second chapter, the formation and characteristics of Varlık have been mentioned. The major causes of start and end of the publication life, aims, name, and framework have been studied. Additionally, the information about Varlık?s publications and Yaşar Nabi has given. In the third chapter, literature articals in the periodical have been aimed to analysed in the three major titles. In the conclusion chapter, the general evaluations have been made about the contributions of Varlık to literary and philosophy world. Varlık sticks to Atatürk? principles and revolutions. It opens its pages to writers and poets as long as they abide by Atatürk? principles. Especially, it supported young talents. It admitted a major task the development of Turkish literary and philosophy world. In the final part, The analyses of 121 and 180 numbers have been given as an appendix. The starting point of the study, 121-180 numbers of the Varlık. During the analyses, new sources have been sometimes references about biographies, literature history, which lightens the political, social and cultural environment. Periodicals have played a major role in the development of literary and philosophy world. Therefore, the studies about periodicals and newspapers will be lighten the Turkish literary and philosophy world.