Din psikolojisi açısından Yunus Emre'de Allah inancı ve din duygusu
Belief in god and sense of Religion in Yunus Emre from the aspect of psychology of religion
- Tez No: 253733
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, Din Psikolojisi, Allah İnancı, Din Duygusu, Yunus Emre, Psychology of Religion, Belief in God, Sense of Religion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, Türk Tasavvufu'nun önde gelen şahsiyetlerinden biri olan Yunus Emre'nin, Allah inancı ve din duygusunu, onun şiirlerinden hareketle Din Psikolojisi açısından incelemeyi amaç edinmektedir. Yunus Emre'nin gerek şiirlerinden gerekse onunla ilgili yapılan çalışmalardan hareketle onun Allah inancı ve din duygusunu oluşturan psikolojik unsurlar ve süreçler belirlenmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla bu araştırma Türk ve İslâm Tarihinde önemli bir şahsiyet olan Yunus Emre'yi bu yönüyle de anlamak, anlatmak ve gelecek nesillere taşımak noktasında önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
This research, aims to analyze Yunus Emre?s belief in god and sense of religion from the aspect of Psychology of Religion who is one of the initial personages of Turkish Sufism beginning with his poems. This research is tried to determine components and process that form Yunus Emre?s belief in god and sense of religion, beginning either from his poems or researches made on him.That is why this research has important place to understand, to explain and to convey it to next generations one of the important personages of Turkish and Muslim History Yunus Emre.