Süryanilerde dindarlık, mutluluk, huzur ve yaşam doyumu arasındaki ilişki: Mardin yöresi örneği
The relationship between religiosity, happiness, peace and life satisfaction among Syriacs: A case study of the Mardin region
- Tez No: 961845
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Süryani, Mutluluk, Dindarlık, Psychology of Religion, Syriac, Happiness, Religiosity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Mutluluk, tarih boyunca insanların ulaşmaya çabaladığı temel bir duygu olarak kabul edilir. Bu çaba, yaşamın sadece sürdürülmesinin ötesinde anlam ve içsel zenginlik arayışının bir ifadesidir. Psikoloji alanında da özellikle yirminci yüzyılda, Martin Seligman öncülüğünde ortaya çıkan pozitif psikoloji alanı sayesinde olumlu duygular sistematik olarak incelenmeye başlanmıştır. Bu yaklaşım sadece psikopatolojiye değil bireylerin güçlü yönlerine ve olumlu yaşantılarına da odaklanmıştır. Bu çalışma, Süryanilerin mutluluk, huzur, yaşam doyumu ve içsel dini motivasyon arasındaki ilişkileri incelemiştir. Katılımcıların demografik özellikleri ile dini motivasyon ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiler de değerlendirilmiştir. Tarihi ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan Mardin' de yapılan bu araştırma, din ve kültürel bağlamın mutlulukla ilişkisini anlamak açısından önemlidir. Araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde doküman analizi yapılmıştır. Bu analizde din ve dindarlık olgusu ile mutluluk, huzur ve yaşam doyumu kavramları incelenmiştir. Ayrıca din ile mutluluk arasındaki ilişki ele alınmıştır. Hristiyanlık inancı, Süryanilerin dini görüşleri, tarihsel geçmişleri, yaşam düzenleri, temel ibadetlerine dair bilgilere de yer verilmiştir. İkinci aşamada, 18–85 yaş arasındaki katılımcılardan anket yoluyla veriler toplanmıştır. Katılımcılar, kartopu örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veri toplama araçları arasında“Demografik Bilgi Formu”,“Oxford Mutluluk Ölçeği”,“İçsel Dini Motivasyon Ölçeği”,“Huzur Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, dindarlık düzeyi yüksek bireylerin mutluluk, huzur ve yaşam doyumu seviyelerinin de yüksek olduğunu göstermiştir. Bu sonuç, dini inanışın bireyin psikolojik iyi oluşunu destekleyen önemli bir kaynak olabileceğini göstermektedir. Literatürde az çalışılmış olan Süryani topluluğu üzerine yapılan bu araştırma, özellikle topluluğun psikolojik iyi oluşuna yönelik özgün bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Happiness has long been regarded as a fundamental emotion that people strive to attain. This pursuit reflects the search for meaning and inner richness beyond mere survival. In the twentieth century, with the emergence of positive psychology led by Martin Seligman, positive emotions began to be systematically studied, focusing not only on psychopathology but also on individuals' strengths and well-being. This study examined the relationships between happiness, tranquility, life satisfaction, and intrinsic religious motivation among Syriac individuals. The relationships between participants' demographic characteristics and their levels of religious motivation and happiness were also evaluated. Conducted in Mardin, a city notable for its historical and cultural richness, the research provides insight into how religion and cultural context relate to happiness. The study was conducted in two stages. In the first stage, qualitative document analysis explored religion, religiosity, happiness, tranquility, and life satisfaction, as well as the link between religion and happiness. Information on the Syriac community's Christian faith, historical background, lifestyle, and religious practices was included. In the second stage, survey data were collected from participants aged 18–85 using snowball sampling. Instruments included a Demographic Information Form,“the Oxford Happiness Questionnaire”,“the Intrinsic Religious Motivation Scale”,“the Tranquility Scale”and“the Satisfaction with Life Scale”. Data were analyzed using SPSS. Findings indicated that individuals with higher religiosity also reported higher levels of happiness, tranquility, and life satisfaction, suggesting that religious belief can be an important resource for psychological well-being. This research, focusing on a relatively understudied community, offers a unique perspective on the psychological well-being of Syriacs.