Erken dönemde (Hicri 1. Asır) kadınların Kur'an yorumuna katkıları
Constributions of the women to interpretation's Qoran in first century
  1. Tez No: 253764
  2. Yazar: SERPİL BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, tefsir, rivayet, soru, katkı, Women, question, hearsay, constributions, interpretation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Tezimiz bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır.Giriş bölümümüzde; araştırmamızın amacı, yöntemi, problemleri ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde; kadınların Kur'an Tarihi'ne ve Kur'an İlimleri'ne yönelik katkıları incelenmiş, Kur'an'ın yazılış süreci, toplanması, çoğaltılması hakkında önemli rivayetler naklettikleri görülmüştür. Bu arada özel mushaf edinen ve kendi tefsirlerini bu mushafların kenarına not eden hanımlar da bulunmaktadır. Kur'an ilimleri ile ilgili olarak en çok nüzül sebepleri ilmine yönelik rivayetlerinin olduğu görülmektedir. Ancak; yedi harf ya da mekki-medeni konularında da açıklamalar yapmaları, onların bu konulardan haberdar olduklarını göstermektedir.İkinci bölümde ise; kadınların Kur'an'ı yorumlama yöntemleri hakkında tafsilatlı bir inceleme yapılmış, elimizdeki malzeme ile doğruya en yakın sonuçlara ulaşmaya gayret edilerek, elde edilen veriler değerlendirilmiştir.Araştırmamızda elde ettiğimiz verilerin değerlendirildiği sonuç bölümü ile tezimiz tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctoral ThesisCONSTRIBUTIONS OF THE WOMEN TO INTERPRETATION?S QORAN IN FIRST CENTURYSERPIL BASARDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Basic Islamic SciencesQoranic Commentary ProgramOur aim in this thesis is bringing up women?s constributions to interpretation of Qoran in the first century after Prophet Muhammed (s.a.v.) and finding out the solutions about these problems.Our study consists of an introduction and two chapters and a conclusion.In the introduction, we gave information about the aim, method, problems and sources of our investigation.In the fırst chapter, we have examined the constributions of the women to History of Qoran and constributions of the women to The Sciences of Qoran. It has seen that Women narrate the important narratings about the process of writing, collecting and reproducing of Qoran. In the mean tıme, some of them have got private Moshaf. On the other hand they have written their commentaries next the text of Qoran. We seen that women have quoted the narratings about occasion of revelation. But their explanations about al-ahruf al sab?a and makki-madani indicate that they know these topics.In the two chapter, we have researched the methods of women for interpretation of Qoran in details. We have explored the true results with our materials by evaluating the data we reached.Our study concluded with a result which we took out from our thesis.